Zelfgemaakte kroketten


Welke Belg eet er nu niet graag kroketten?

In plaats van industrieel gefabriceerde kroketten te bakken in een friteuse, maken we ze zelf en bakken ze af in de oven.
Een pak gezonder, en super lekker.

Deze ingrediënten heb je nodig:


✓ 1 kg aardappelen (loskokend)
✓ 100 g oud brood (vollerkoren)
✓ 4 eieren


We zetten een grote pot op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.

Schil intussen de aardappelen, en warm eveneens al wat water op met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de aardappelen toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let geregeld op de gaartijd.

Na 20 minuten zullen de aardappelen gaar zijn, en kan je deze afgieten.
Plet de aardappelen met een pureestamper, en voeg een volledig ei toe.
Kruid af met peper en zout, en laat goed afkoelen.

Neem er intussen het oud vollerkorenbrood bij, en doe dit in een hakmolen.
Laat dit 30 seconden draaien op vol vermogen, zodat je paneermeel verkrijgt.
Dit paneermeel mag nu in een kommetje.

In een ander kommetje breek je nu 3 eieren.
Voeg peper en zout toe, en klop dit mengsel schuimig met een vork.
Zet dit kommetje even opzij naast het paneermeel.

De puree zal intussen zijn afgekoeld, en kunnen we verder bewerken.
We gaan hier nu kroketten van maken, en dit kan in een krokettenmachine.
Aangezien ik geen krokettenmachine heb, rol ik balletjes die ik vervolgens paneer.
Zo deed mijn vader dit vroeger ook trouwens… 🙂

We rollen dus balletjes ter grootte van een golfbal, en halen die vervolgens door het eimengsel, en dan door het zelfgemaakte paneermeel.
Leg de kroketten op een bord, en bewaar bij voorkeur even in de koelkast.

We verwarmen onze oven voor verwarmen op 190° C, en halen de kroketten uit de koelkast.
Leg ze op een bakpapier in een ovenschaal, en laat de kroketten ongeveer 20 minuten bakken, tot ze mooi gekleurd zijn.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *