Zelfgemaakte hamburger met rode kool en krieltjes


Rode Kool: niet iedereen is er gek op.
Geef rode kool aan onze (bijna) 4-jarige dochter, en de kans is groot dat deze op de grond eindigt… 🙂

Ik ben er echter al heel mijn leven gek op, en vele mensen met mij.
Ook de zelfgemaakte hamburger gaat ongetwijfeld bij velen in de smaak vallen.
Américain natuur heeft de eigenschap nogal droog te zijn, maar in dit recept zullen de hamburgers lekker sappig zijn.

En niet te vergeten: alles Healthy, en zonder tellen!
Het recept is – zoals altijd – berekend op 1 persoon; behalve de hamburgers.

Hier kan je er namelijk 6 van maken, maar natuurlijk slechts 1 per persoon van op eten…
Hier gaat de rest in de diepvriezer, voor als we eens weinig tijd hebben.

Voor dit gerecht hebben we volgende ingrediënten nodig:


✓ 700 g gehakte biefstuk (américain natuur)
✓ 3 kleine krielaardappelen
✓ 300 g verse rode kool (zakje uit de supermarkt)
✓ 2 uien
✓ 1 ei
✓ 1 el vlees- of kippenkruiden
✓ 1 kl kaneel
✓ 1 snuifje nootmuskaat
✓ 1 kl tafelzoetstof (sacharine) die voor warme en koude gerechten kan worden gebruikt
✓ 2 kl arachideolie


De Hamburgers
We nemen een grote mengkom en we doen hierin de gehakte biefstuk.

Ik heb deze keer puur gehakt aangekocht, maar je kan uiteraard ook zélf een biefstuk in een hakmolen fijn hakken.
Belangrijk is dat het puur gehakt rundsvlees (spier) is; zonder pezen, vet of wat dan ook.

We nemen er 1 ui erbij, en hakken deze in fijne blokjes. (brunoise)
We voegen onze ui en de vleeskruiden aan het gehakt toe, alsook een volledig ei.

Vervolgens wassen we grondig onze handen, we verwijderen eventuele ringen, en we gaan de boel lekker kneden. (laat je maar eens goed gaan!)
tot slot rol je 6 gelijke ballen, die je individueel dan weer kan modelleren naar een hamburger.

Leg de burgers op een bord, dek af met plasticfolie, en laat – bij voorkeur 24 uur – rusten in de koelkast.


De Rode kool
We nemen een pot en zetten deze op een hoog vuur, en voegen 1 kl arachideolie toe.

De andere ui hakken we ondertussen in fijne blokjes, en stoven we lichtjes aan. (niet kleuren)
Wanneer de ui glazig is, mag je de rode kool er aan toevoegen.

Intussen schil je de appelen, snij je deze eveneens in fijne blokjes en voeg je ze toe aan de rode kool.
Kruid alles vervolgens af met peper, zout, nootmuskaat en kaneel, en laat stoven onder deksel.
Na ongeveer 5 minuten roer je alles eens goed door, voeg 1/3 glas water en de tafelzoetstof toe, en laat je alles ongeveer 20 minuten doorkoken onder deksel.

Ook de rode kool smaakt beter als deze een nachtje in de koelkast heeft gestaan.


De algemene bereiding
We starten met het vlees op voorhand uit de koelkast te halen, zodat dit op kamertemperatuur kan komen.
Na een half uur zetten we een grillpan en 1 potje op het vuur, zodat deze goed warm kunnen worden.

We warmen eveneens al wat water op met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de krielaardappelen in hun schil toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd.

Doe 1 kl arachideolie in de hete grillpan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pan. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
Leg de hamburger in de pan, en schroei deze mooi dicht.
Laat vervolgens het vlees garen op een lager vuur, en onder een deksel.

Wanneer de aardappelen gaar zijn, kan je deze afgieten.
Schik alles nu samen op een bord, met een ruime portie rode kool.

Werk de krielaardappelen tot slot af met een beetje grof zeezout, en peper van de molen.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *