Zelfgemaakte braadkip met ovenfrietjes


Vandaag maken we een zelfgemaakte braadkip met ovenfrietjes.

Op zich hoeft dit helemaal geen calorierijke bedoening te zijn, wij houden het dan ook gezond.
Bovendien is de bereiding helemaal niet zo moeilijk, met een maximum aan smaak.

Voor dit gerecht hebben we volgende ingrediënten nodig:


✓ 1 braadkip (de overschot kan je achteraf nog gebruiken voor op salades, …)
✓ 2 frietaardappelen (loskokend)
✓ 1/4 zakje slamengeling (supermarkt)
✓ 1/2 tomaat
✓ 1/4 rode paprika
✓ 1/4 gele paprika
✓ 1/4 stronkje witloof
✓ 1/2 wortel
✓ 1 kl Saladedressing Light (-50% V.G.)
✓ 1 kl lightmayo d&l (-90% V.G.)
✓ 1 kl arachideolie
✓ 2 el kippenkruiden


We starten met onze oven voor te verwarmen op 180° C.

We nemen er een braadslede bij, doen hierin een boterpapier, en leggen onze braadkip erop.
Strooi de kippenkruiden erover, en zorg ervoor dat elk stukje kip kippenkruiden heeft gezien.
Vervolgens mag de braadslede voor een uurtje de oven in, samen met een klein potje water.
Dit water gaat verdampen en zorgt ervoor dat het kippenvlees mooi sappig blijft.

Na 50 minuten schillen we de aardappelen.
Snij schijven van +/- 1 cm dik, en snij hier vervolgens staafjes van eveneens +/- 1 cm.
Als alles goed is, hou je nu mooie frieten over.
Deze gaan we goed wassen onder koud, stromend water, en drogen ze goed af.

We nemen er een ovenschaal bij, en we doen hier een stukje bakpapier in.
De frieten mogen even in een mengkom, samen met de arachideolie, en roer goed door.
Vervolgens mogen de frieten op het boterpapier in de braadslede: spreid ze goed uit zodat ze elkaar zo weinig mogelijk overlappen of raken.
Ondertussen mag de kip uit de oven, en we houden deze opzij.

De temperatuur van onze oven kunnen we alvast verhogen naar 220° C.
De frieten mogen nu de oven in voor ongeveer 30 minuten.

Snij nu de tomaat in fijne schijfjes, en het witloof en de paprika’s in stukjes.
Vervolgens schillen we de wortel, en we snijden hem in grove stukken.
Deze kan je nu in een hakmolen tot fijne stukjes hakken.
Heb je geen hakmolen, dan kan je de wortel uiteraard ook gewoon raspen… 🙂

Schik vervolgens de sla op het bord, en garneer met de overige groenten.
Werk het slaatje tot slot af met de dressing, en wat peper van de molen.

De braadkip kan je nu in 2 helften verdelen.
Voor mezelf heb ik van de ene helft nog de bil afgehaald, en deze bil samen met de andere halve kip in de koelkast gestopt voor een ander gerecht.
De andere halve kip (zonder bil) mogen als de laatste 5 minuten zijn aangebroken voor de frieten, nog even mee in de oven.

Als dit vervolgens samen klaar is, haal je dit uit, en serveer dit samen op het bord met de sla.
Werk ten slotte af met een beetje grof zeezout, en de lightmayo.

TIP: smaakt ook heerlijk met onze warme currysaus!


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *