Verse kippenbouillon


Kippenbouillon  vormt de basis voor vele (groente)soepen en sauzen.

Het is super gemakkelijk om te maken, waanzinnig lekker, en je kan het vlot bewaren in de diepvriezer zodat je het kan gebruiken wanneer je het nodig hebt.
Maar hebben we hier nu voor nodig?


✓ 1 grote ui
✓ 3 wortelen
✓ 1 teentje knoflook
✓ 1 preistengel
✓ 2 stengels bleekselder
✓ 2 blaadjes laurier
✓ 1 takje tijm
✓ 1 bussel peterselie
✓ 1 braadkip of karkas


We zetten eerst en vooral een grote pot op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.
Intussen schillen we de ui, de knoflook, en wassen we de stengels selder, 1 preistengel en 3 wortelen. (moeten niet geschild worden).
De blaadjes van de rest van de selder plukken we, wassen we, en houden we apart.
Snij vervolgens de groenten in grove stukken.

Doe een eetlepel olijfolie in de pot, en zorg ervoor dat de bodem van de pot overal olijfolie heeft gezien; door bijvoorbeeld met een keukenpenseel de olie te verdelen.
Voeg de groenten hier aan toe, en stoof deze aan, maar let er wel op dat ze niet verkleuren.

Wanneer de groenten glazig worden, en voldoende zijn aangefruit, voeg je de braadkip hier in zijn geheel aan toe.
Ook de selderblaadjes, de blaadjes laurier en het takje tijm doe je hier bij, alsook de stengels van de peterselie. (enkel de stengels, de blaadjes kan je fijnhakken, en in een ander gerecht gebruiken als garnituur)

Je vult vervolgens aan met koud water tot alles onder staat en kruid af met een flinke snuif zout en zwarte peper uit de molen.
Dit geheel breng je vervolgens aan de kook.
Van zodra dit kookt, laat je de bouillon nog ongeveer 3 kwartier verder pruttelen op een zacht vuur.

De bouillon giet je door een gewone zeef, zodat het vocht gescheiden wordt van de groenten en de kip. (hou er wel een pot onder om het vocht op te vangen 🙂 )
Dit vocht is nu jouw kippenbouillon, en dit is werkelijk vloeibaar goud.

Belangrijk is wel dat je deze goed laat afkoelen – liefst een dag op voorhand – zodat het vet dat in de kip zat bovenaan komt te liggen en stolt.
Wanneer de bouillon goed is afgekoeld, kan je dit er gemakkelijk afscheppen met een schuimspaan.
De kippenbouillon die je nu gemaakt hebt, kan zoals gezegd dienen als basis voor al jouw groentesoepen of sauzen.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *