Verse goulash met zilvervliesrijst


Goulash: het bekende nationale gerecht uit Hongarije.

Eigenlijk is dit gerecht in de originele uitvoering een soep, al duiden wij Belgen hiermee een vleesstoofpot aan.
Dat is dan ook precies wat we gaan maken, en wij gaan voor een magere variant: welke past binnen onze healthy lifestyle.

Normaal gezien zijn onze gerechten berekend voor 1 persoon, dit gerecht is echter voorzien voor 4 tot 6 personen.

Deze ingrediënten heb je nodig:


✓ 2 grote uien
✓ 1 kg varkensfilet
✓ 1 bouquet garni (hoe je dit zelf maakt, vindt je hier )
✓ 2 rode paprika’s
✓ 1 teentje look
✓ 2 blikken tomatenblokjes (Elvea peperoni)
✓ 1 wortel
✓ 1/4 zakje slamengeling (supermarkt)
✓ 1/2 tomaat
✓ 2 zakjes zilvervliesrijst
✓ 1 el maïs (blik)
✓ 1 el geraspte witte kool (zakje supermarkt)
✓ 1/8 komkommer
✓ 1 el spaghettikruiden
✓ 1 el gehakte peterselie
✓ 1 el arachideolie
✓ 1 blokje runderbouillon (mager)


De goulash
Voor een optimaal resultaat, haal het vlees op voorhand uit de koelkast zodat dit op kamertemperatuur kan komen.
Snij dit alvast in mooie blokjes, en hou even opzij.

Na een half uurtje zetten we een grote pot op het vuur, en we geven deze alvast wat warmte.
Ook de oven mag je al voorverwarmen op 140°C.
Intussen schillen we de uien, de look, en de paprika’s, en we snijden deze in blokjes. (brunoise)

Doe 1 el arachideolie in de pot, en voeg hier het vlees aan toe.
Doe dit niet in 1 keer, maar blokje voor blokje om het vlees écht te laten bakken.
Dit is namelijk een cruciaal moment; hoe beter je het vlees kleurt, hoe lekkerder je saus zal zijn.

Bak niet al het vlees in 1 keer, maar doe dit in 2 of 3 keren.
Als de blokjes mooi gekleurd zijn, mogen ze eruit en mag de volgende lading in de pot. (zonder extra vetstof toe te voegen)
Wanneer alle blokjes gebakken zijn, mogen deze even opzij en mag je de ui, de look en de paprika’s in dezelfde pot aanstoven.

Van zodra de ui mooi is aangefruit, mogen de blokjes vlees er weer bij, samen met de tomatenblokjes, de spaghettikruiden, het bouillonblokje, en de bouquet garni.
Vul ook 2 blikken met water, en voeg dit toe aan de stoofpot.
Roer dit nog eens goed door en zet er een deksel op.
Dit alles knallen we nu voor 2 uur in de oven, hier hoef je niet meer naar om te kijken.
Makkelijk, toch?

Na 2 uur haal je de pot terug uit de oven, roer je alles voorzichtig door, en check je de kruiding.
Indien nodig kruid je af met peper en zout.


De algemene bereiding
We zetten alvast een pot op het vuur voor de rijst.

Het water hiervoor kook je sneller met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de rijst toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd.

Schil de komkommer, en snij deze – samen met de tomaat – in fijne schijfjes.
Vervolgens schillen we 1 wortel, en we snijden hem in grove stukken.
Deze kan je nu in een hakmolen tot fijne stukjes hakken.
Heb je geen hakmolen, dan kan je de wortel uiteraard ook gewoon raspen… 🙂

Schik vervolgens de sla op het bord, en garneer met de gesneden groenten, de witte kool en de maïs.
Werk het slaatje tot slot af met wat peper van de molen.
Hier schikken we nu een mooie portie goulash bij.
Nu is het – als alles goed is – eveneens het moment aangebroken om ook de rijst af te gieten.

Werk het geheel af met de gehakte peterselie.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *