Veggie ovenschotel met savooikool & ballekes


Gaan we nog eens de vegetarische toer op?

All right: Veggie ovenschotel met savooikool & ballekes vandaag.
Zeg nu nog eens dat veggie saai of flauw is!

Anders dan gewoonlijk, is dit gerecht niet voor 1 persoon, maar voor 4 personen voorzien.
Welke ingrediënten hebben we nodig?


✓ 1 kg aardappelen (vastkokend)
✓ 1 savooikool
✓ 1 grote ui
✓ 400 g vegetarische Quorn ballekes (zie hier voor het product)
✓ 30 g havermout
✓ 200 ml magere melk
✓ 2 porties smeerkaas natuur (Weight Watchers)
✓ 1 blokje magere groentebouillon
✓ 1 kl arachideolie
✓ 1 snuifje nootmuskaat
✓ 1 el gehakte peterselie

Om te starten zetten we een pot op het vuur om de aardappelen te koken, en de savooikool te stomen.
Het water hiervoor kook je sneller met een waterkoker.

Intussen schillen we ook al de aardappelen, en maken we de savooikool schoon.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de aardappelen toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd.

De savooikool mag in kleine stukjes en in een vergiet bovenop de pot kokend water.
Als je teveel savooikool hebt, gebruik ze dan niet helemaal.
Kruid af met peper en zout, zet hierop nu een deksel, en laat lekker stomen.

Zet eveneens alvast een pan op het vuur om de ballekes te bakken.
Intussen snijden we de ui in fijne blokjes. (brunoise)
Doe 1 kl arachideolie in de warme pan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pan. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
Leg de ballekes in de pan, en schroei deze mooi dicht.

Vervolgens mag de gesneden ui erbij, en mag je dit even mee bakken.
Als alles mooi is gebakken, mogen de ballekes in een ovenschaal, zodat het 2/3 van de bodem van de schaal bedekt.

In een ander potje mag je nu de melk doen, samen met de smeerkaas, het bouillonblokje en 1 snuifje nootmuskaat.
Breng dit aan de kook, en roer geregeld goed door.
Let op dat de kaas en het bouillonblokje volledig uitgesmolten zijn.

Wanneer de kaassaus kookt, zet je er even de staafmixer in.
Let erop dat je een gladde saus bekomt, zonder klontertjes.
Is ze te dik leng je aan met een beetje melk, is ze te dun voeg je een beetje havermout toe en mix je nog eens goed door.
Laat na het mixen de saus nog eens koken, en roer nog eens goed door.

Wanneer de aardappelen gaar zijn, kan je deze afgieten, de savooikool mag even aan de kant.
We snijden de aardappelen in schijfjes van dezelfde dikte.
Kruid af met peper, zout en het ander snuifje nootmuskaat.

De aardappelen mag je nu op het vrije stuk van de ovenschaal doen.
De savooikool schik je bovenop de ballekes, en nappeer de saus over de savooikool.
Zorg hierbij dat elk stukje  kaassaus heeft gezien.

Vervolgens zetten we de grill op, en mag de schotel enkele minuten onder grill.
Van zodra je een mooi korstje hebt gekregen, kunnen we serveren.

Werk tot slot af met de gehakte peterselie.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *