Veggie Lasagne


Ook deze week nog eens een vegetarisch gerecht: vegetarische lasagne.

Ik moest en zou vroeger steeds mijn portie vlees gehad hebben, maar ik kan je verzekeren dat je dit met deze schotel niet zal missen, integendeel!
En het beste van al is dat het low-fat, én supergezond is!

Hou er rekening mee dat dit gerecht meteen 6 porties bevat, die je eventueel kan invriezen voor later.

Welke ingrediënten hebben we nodig?


✓ 1 pakje volkoren lasagnevellen
✓ 2 uien
✓ 2 courgetten
✓ 1 teentje knoflook
✓ 3 takken bleekselder
✓ 1 stuk prei
✓ 1 rode paprika
✓ 2 wortelen
✓ 1 blokje magere groentebouillon
✓ 1 el gedroogde basilicum
✓ 1 el gedroogde oregano
✓ 1 el spaghettikruiden
✓ 1 kl olijfolie
✓ 6 porties smeerkaas natuur (Weight Watchers)
✓ 80 g havermout
✓ 5 dl magere melk
✓ 1 blikje tomatenpuree
✓ 1 blik tomatenblokjes
✓ 1 el gehakte bieslook


We verwarmen eerst en vooral onze oven voor op 180° C, en zetten een pot op het vuur die we alvast wat warmte geven.
Intussen schillen we de uien en snijden deze in stukken.
Ook de look mag worden geschild, en mag in kleine stukjes worden gesneden, of worden geperst.

De overige groenten (behalve de courgette) wassen we grondig, maken we schoon, en snijden we in grove stukken. (de stukken mogen herkenbaar aanwezig zijn in de lasagne)
De courgette kunnen we wel alvast wassen, schillen en in schijven snijden, maar houden we apart voor later.

We voegen 1 eetlepel olijfolie toe aan de pot, die we goed uitspreiden over de bodem van de pot. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
We stoven vervolgens de groenten goed aan, tot ze glazig zien. (niet kleuren)

Hierbij mag vervolgens de tomatenpuree, en laat deze ook deze even mee stoven.
Voeg nu het blik tomatenblokjes en een 1 blik water toe, alsook de gedroogde basilicum, spaghettikruiden, oregano, en het bouillonblokje.
Laat dit nu maar lekker verder pruttelen op een laag vuur, de bedoeling is dat alle groenten plat gekookt zijn.
Nadat de saus ongeveer een 20-tal minuten heeft op gestaan, roer je nog eens goed door, en kruid deze saus vervolgens af met peper en zout – indien nodig

Intussen zetten we een tweede, kleiner potje op het vuur met daarin de koude melk.
Doe nu de havermout in een hakmolen, en laat dit gedurende 1 minuut volle kracht draaien.
De bedoeling is om echte havermoutbloem over te houden.

Voeg de bloem nu bij de melk, roer goed door zodat eventuele klonters zijn verdwenen, en voeg eveneens de smeerkaas toe.
Laat dit goed opkoken, totdat je een gladde en gebonden saus verkrijgt.
Kruid deze vervolgens af met peper en zout.

Nu mag je er een diepe ovenschaal bij nemen, want we gaan onze lasagne opbouwen.
We starten met een laag van onze groentesaus.
Hierop komt een laag ongekookte lasagnevellen, vervolgens een laag van onze kaassaus, met daarop een laag courgetteschrijfjes.
Nu weer een laag groentesaus, lasagnevellen, enz…

Ga zo door tot je vanboven eindigt met courgette, met daarop enkele toefjes van de kaassaus.
Deze lasgagne mag vervolgens een half uur in de oven van 180° C.
Zet op het laatst nog even de grill aan voor een korstje, maar kijk uit want dit kan snel verbranden…

Serveer de lasagne daarna per portie op een bord, en werk af met wat gehakte bieslook.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *