Vegetarische balletjes met penne & kaassaus


Af en toe experimenteer ik graag, en al zeker in de keuken.

Omdat ik ook graag regelmatig een vegetarisch gerecht op de website wil zetten, ging ik aan de slag met een vegetarische variant op onze eerder gemaakte Ballekes met paprikasaus & spirelli.

Mijn vrouw en dochter – die altijd eerlijk/sceptsich zijn – vonden er jammer genoeg niets aan.
Ikzelf vond het erg geslaagd en lekker.
Smaken verschillen zeker? Laat in elk geval weten hoe jullie dit vinden!

Welke ingrediënten hebben we nodig?


✓ 100 g volkorenpasta (penne)
✓ 1 blik kikkererwten
✓ 2 uien
✓ 2 eieren
✓ 2 teentjes knoflook
✓ 1 tak bleekselder
✓ 1/2 gele paprika
✓ 1/2 rode paprika
✓ 1 scheutje magere melk
✓ 1 portie smeerkaas natuur (Weight Watchers)
✓ 1 wortel
✓ 1 blokje magere groentebouillon
✓ 2 kl olijfolie


De ballekes
De ballekes vragen wat voorbereiding, ikzelf maakte ze een dag op voorhand.
We beginnen met de oven voor te verwarmen op 220° C.

Vervolgens schillen we 1 ui en 1 teentje look, en we snijden deze in grove stukken.
Dit kan nu in een hakmolen op volle kracht; de stukjes mogen klein zijn, maar maak er geen puree van.

Doe de stukjes in een kom, en doe nu het ganse blik kikkererwten (nadat je eerst het vocht hebt afgegoten) in de hakmolen en maal fijn.
Ook dit mag nu bij in de kom, alsook 1 eidooier.
Kruid af met peper en zout, en kneed dit mengsel goed met je handen. (die je uiteraard eerst gewassen hebt)

Vervolgens rol je mooi ballekes die je in een ovenschotel legt, maar zorg ervoor dat de balletjes elkaar niet raken.
Bak vervolgens de ballekes af in de oven, tot ze licht gekleurd zijn.
Wanneer ze klaar zijn, laat je ze afkoelen, en bewaar ze daarna afgedekt met ovenschaal en al in de koelkast.


De rest van de bereiding
We zetten al eerst en vooral 2 potten op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.
Ook de oven mag al worden voorverwarmd op 180° C.

De ene pot mag je vullen met water; hierin gaan we straks onze pasta koken.
Zet er dus maar een grote vlam onder.
De ballekes die je gisteren gemaakt hebt, mogen nu recht uit de koelkast in de oven.

Intussen schillen we 1 ui en snijden hem in stukken.
De paprika’s, selder, de andere teen look, en de wortel wassen we grondig, maken we schoon, en snijden we eveneens in blokjes. (brunoise)

Nu mag je de pasta samen met 1 kl olijfolie in de grootste pot doen.
Laat dit nu maar lekker koken…
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd. (ongeveer 8 minuutjes, of volgens instructies pak)

We voegen 1 kl olijfolie toe aan de andere pot, die we goed uitspreiden over de bodem van de pot. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
We stoven vervolgens de groenten goed aan, tot ze glazig zien. (niet kleuren)
Voeg nu 1/2 glas water toe, alsook het bouillonblokje.
Laat dit nu maar lekker verder pruttelen met een deksel op een laag vuur.

We nemen een kom, doen hierin het andere, volledige ei, een scheutje melk, en 1 smeerkaasje.
Klop dit mengsel nu goed door met een vork, kruid af met peper en zout, en zet opzij.

Wanneer de pasta gaar is, giet je deze af en laat goed uitlekken.
doe vervolgens de pasta bij de groenten, en roer goed door.
Voeg hier tenslotte het eimengsel bij, en roer nogmaals goed door.

Neem er nu een diep bord bij, en schep een ruime schep penne met groenten uit.
Haal de ballekes uit de oven, en serveer deze op de pasta.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *