Varkensgebraad met boerentenen & gegrilde aardappelen


Mijn grootouders wisten het al: bonen – en met name boerentenen – zijn waanzinnig gezond, én lekker.
Zij gebruikten deze meestal in hun legendarische groentesoep, wij gaan er vanavond mee aan de slag voor het diner.

Meestal zijn onze gerechten opgebouwd voor 1 persoon, hou er rekening mee dat we vandaag voor 3 personen koken.
Voor dit gerecht hebben we volgende ingrediënten nodig:


✓ 1 varkensgebraad zonder vet (ca 500 g)
✓ 4 aardappelen
✓ 500 g boerentenen
✓ 1 ui
✓ 1 teentje look
✓ 1 blokje groentebouillon (mager)
✓ 1 el kippenkruiden
✓ 2 kl arachideolie


De boerentenen
We dienen de bonen op voorhand te weken alvorens we ze kunnen gebruiken.
Leg de bonen dus een dag op voorhand in een kookpot met ruim koud water, en laat deze staan.

De volgende dag zet je deze pot op het vuur, laat dit 2 minuten koken, en giet de bonen af.
Vervolgens spoel je de bonen goed af, vult de pot met nieuw en zuiver water, voeg de bonen toe, en breng dit terug aan de kook.
Laat dit nu 45 minuten koken, en giet de bonen af.

Maak nu een ui schoon, en snij deze in fijne blokjes. (brunoise)
Ook de look mag je pellen, en fijn persen of pletten.
Zet de lege pot terug op het vuur, en voeg 1 kl arachideolie toe.
Zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pot. (gebruik desnoods een keukenpenseel)

Voeg nu de ui en de look toe, en stoof deze aan tot hij glazig ziet.
Vervolgens mogen de bonen erbij, het bouillonblokje, en een half glas water.
Roer alles goed om, zorg dat ht bouillonblokje goed is weg gesmolten, en kruid bij met peper van de molen.
Check ook of er voldoende zout in zit, en kruid eventueel bij indien nodig.


De rest van de bereiding
We starten met het vlees op voorhand uit de koelkast te halen, zodat dit op kamertemperatuur kan komen.
Na een half uurtje mag ook de oven al worden voorverwarmd op 180° C, en mag je een grillpan en een pot op het vuur zetten om voor te verwarmen.

Doe 1 kl arachideolie in de hete grillpan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pan. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
Leg het vlees in de pan, en schroei dit aan elke zijde mooi dicht.

Tip: draai het vlees een kwartslag, voor een mooi ruit-motief!

Als het vlees mooi is dicht geschroeid, leg je het vervolgens in een ovenschaal, en laat het garen in de oven gedurende 30 minuten.
Intussen kunnen we ook al de aardappelen schillen, en de aardappelen in schijven van een halve cm dik snijden.

We warmen eveneens al 1 l water op met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in de warme pot giet, kan je hierbij onmiddellijk de aardappelschijfjes toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en laat ze niet te lang koken.

Zet de grillpan intussen terug op een hoog vuur.
Na een 5-tal minuten doe je 1 kl arachideolie in de hete grillpan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is.
Haal de aardappelschijfjes uit de pot met een schuimspaan, en leg ze rechtstreeks in de hete grillpan.
Zorg ervoor dat de aardappelschijfjes ook een mooi grill-motief krijgen, en kruid af met de kippenkruiden.

Het vlees zal intussen ook klaar zijn.
Haal dit uit de oven, en leg dit op een snijplank.
Vervolgens snijden we het vlees met een scherp mes in fijne schijven.

Schik vervolgens de bonen, de aardappelen, en het vlees op een bord.
Werk af grof zeezout, en peper van de molen, en dien op.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *