Subliem stoofvlees


Huisgemaakt stoofvlees: welke Belg lust dit niet?

Niet voor niets werd stoofvlees verkozen tot dé klassieker in “Dagelijkse kost“.
Meestal geserveerd met frietjes, maar wij gaan voor een magere variant, welke past binnen een healthy lifestyle.

Deze ingrediënten heb je nodig:


✓ 2 grote uien
✓ 1 kg stoofvlees
✓ 2 stronkjes witloof
✓ 1 bouquet garni (hoe je dit zelf maakt, vindt je hier )
✓ 3 sneden brood (type vollerkoren of biaform)
✓ 1 el magere sladressing (type -50% V.G.)
✓ 3 el mosterd
✓ 1/2 citroen
✓ 3 kleine aardappelen 
✓ 1 el stoofvleeskruiden
✓ 1 el gehakte peterselie
✓ 2 el arachideolie
✓ 1 blokje runderbouillon (mager)


Het stoofvlees
Voor een optimaal resultaat, haal het stoofvlees op voorhand uit de koelkast zodat dit op kamertemperatuur kan komen.

Na een half uurtje zetten we een grote pot en pan op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.
Ook de oven mag je al voorverwarmen op 140°C.
Intussen schillen we de uien, en snijden deze in blokjes. (brunoise)

Doe 1 el arachideolie in de pan, en voeg hier het vlees aan toe.
Doe dit niet in 1 keer, maar blokje voor blokje om het vlees echt te laten bakken.
Dit is namelijk een cruciaal moment; hoe beter je het vlees kleurt, hoe donkerder en lekkerder je saus zal zijn.

Vervolgens voegen we 1 el arachideolie toe die we goed uitspreiden over de bodem van de pot.
We stoven vervolgens de uien goed aan, tot ze mooi gekleurd zijn om dezelfde reden als het vlees.

Wanneer de uien en het vlees mooi zijn gebakken, mag alles samen in de grote pot.
Voeg water toe totdat alles netjes onder staat, en op dit ogenblik mogen ook het bouillonblokje, de stoofvleeskruiden, en de bouquet-garni erbij.

Het brood mag je ruim besmeren met de mosterd, en eveneens toevoegen. (zorg dat dit ook mee onder staat)
Dit alles knallen we nu voor 2 uur in de oven, hier hoef je niet meer naar om te kijken.
Makkelijk, toch?

Na 2 uur haal je de pot terug uit de oven, roer je alles voorzichtig door, en check je de kruiding.
Indien nodig kruid je af met peper en zout.


Het witloofslaatje
Voor het witloofslaatje snijden we het witloof in fijne stukjes, en besprenkelen met citroensap.

Kruid af met peper en zout, en bestrooi met de gehakte peterselie.
Roer alles even door, en zet dit even opzij.

Wanneer je gaat serveren, voeg je de sladressing toe en roer je alles nog even door.


Serveer het stoofvlees met het witloofslaatje en gekookte aardappelen.

Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *