Rijstcake


Rijstcake is een eigen experiment waar ik vandaag mee aan de slag ben gegaan.

Het idee was een combinatie te vinden tussen rijsttaart, broodpudding en cake.
Of zeg maar rijstpap die je in plakjes kan snijden, en bovenal: een gezond alternatief voor klassiek gebak.

Het recept is voorzien voor 1 rijstcake.
Een portie is een sneetje van 2 vingers dik, sneetjes kunnen eveneens gemakkelijk worden ingevroren en bewaard worden in de diepvriezer.
Wanneer je dan een portie wil eten kan je dit ofwel ontdooien in de microgolf, of een nachtje in de koelkast.

Proberen? Hier alvast het recept:


✓ 150 g gekookte zilvervliesrijst 
✓ 3 sneetjes brood (vollerkoren)
✓ 3 eieren
✓ 200 ml magere melk
✓ een snuifje saffraanpoeder
✓ een snuifje bakpoeder
✓ enkele druppels tafelzoetstof (sacharine) die voor warme en koude gerechten kan worden gebruikt


Verwarm de oven alvast even voor op 180°C.

We nemen een grote kom, doen hierin de rijst en het bakpoeder, en we verkruimelen hierin het brood in kleine stukjes.
Neem er vervolgens een andere kom bij en doe hierin de melk, de eieren, de saffraan, en de tafelzoetstof.
Roer dit mengsel goed door elkaar, zodat de eieren en de melk goed gemengd zijn.

Giet alles nu over het brood en de rijst, en zorg ervoor dat alles nat is geworden van het mensgel.
Stort alles nu mooi uit in een cakevorm.
Om kleven te vermijden doordat we zonder boter werken, is het raadzaam om een siliconen cakevorm te gebruiken.

Dit alles mag nu voor een uurtje in een oven van 180°C.
Als je er na een uur een mes in prikt, en er kleeft niets meer aan het mes, is de rijstcake gaar.
Indien niet, laat hem er dan nog even instaan.

Ideaal als ontbijt, dessert, of tussendoortje!


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *