Reuzengamba met geroosterde groenten & krielaardappelen


Voor ons gerecht van vandaag  gaan we aan de slag met reuzengamba.

Ik heb deze gevonden in een gespecialiseerde viswinkel; vishandel Arijs in Herentals.
Werkelijk een paradijs voor de visliefhebber met een bijzonder groot assortiment aan vis en schaal- en schelpdieren, én professioneel advies.
Mocht je deze reuzengamba zelf niet vinden, kan je het gerecht uiteraard ook maken met gewone scampi of gamba.

Voor ons gerechtje hebben we volgende ingrediënten nodig:


✓ 150 g reuzengamba
✓ 3 krielaardappelen
✓ 1 rode paprika
✓ 2 wortelen
✓ 1 ui
✓ 2 teentjes look
✓ 1 kl tellofix (magere groentebouillon, hier te koop)
✓ 1 kl gerookt paprikapoeder
✓ 1 el gedroogde Provençaalse kruiden
✓ 3 el olijfolie
✓ 1/2 citroen
✓ 1 el gehakte peterselie


We starten met de gamba uit de diepvriezer te halen en in koud water te leggen, zodat deze kan ontdooien.
Verwarm eveneens de oven al voor op 170°C.

We nemen er onze groenten bij, we maken deze schoon, en we snijden deze in grove stukken.
Ook 1 teentje look mag je schoonmaken en zo fijn mogelijk hakken, het andere teentje houden we opzij.

De aardappelen hoeven we niet te schillen. We wassen ze grondig en snijden ze eveneens in grove stukken.
Schik de groenten met de aardappelen en de gehakte look in een ovenschaal, kruid af met de tellofix, het gerookt paprikapoeder en de Provençaalse kruiden, en doe er 1 el olijfolie over.
Meng alles goed onder elkaar, voeg een klein scheutje water toe, en zet in de oven voor 60 minuten.
Wanneer de groenten een half uur in de oven zitten, zetten we een pan op het vuur, zodat deze goed warm kan worden.

De gamba mag je nu pellen, en ontdoen van hun darmkanaal, maar hou de schalen en de koppen opzij.
Om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat: check deze video.

Doe 2 el olijfolie in de hete pan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pan. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
Leg de schalen en koppen in de pan, en schroei deze mooi dicht.
Hak het tweede teentje look in grove stukken en voeg toe, haal de pan van het vuur, en laat vervolgens trekken zodat de olijfolie alle smaken kan opnemen.

Na een tiental minuten gieten we de olie door een zeef zodat de geparfumeerde olijfolie overblijft.
Maak de pan schoon en zet terug op het vuur.

Neem vervolgens 1 el van onze geparfumeerde olijfolie en voeg toe aan de hete pan.
Nu mogen de gamba erbij, maar bak deze zeker niet te ver.
Kort dichtschroeien langs beide kanten en de pan van het vuur is de boodschap, in de warme pan zullen zij zacht verder garen.
Kruid eveneens af met peper en zout, knijp er een halve citroen over uit, en werk af met de gehakte peterselie.

Ook de groenten zullen gaar zijn, deze mogen uit de oven, en roer ze nog eens goed onder elkaar.
Kruid eventueel af met peper en zout. (indien nodig)

Schik alles nu samen op een bord, met een ruime portie groenten.
Tip: smaak nog lekkerder met onze zalige looksaus!


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *