Project Hubby


Project Hubby

Je wordt te dik.

Je wordt te dik, en niet meer gewoon te dik; je bent zelfs obees, dus laten we er aub samen iets aan doen…
Dat is wat mijn vrouw enige tijd geleden al tegen me zei.

Nu ben ik er me best van bewust dat dit behoorlijk bot en grof overkomt, maar hier kwam het in principe wel op neer.
Mijn vrouw is dan ook iemand met het hart op de tong.

Gevat, rechtdoorzee, confronterend, én soms zelfs een tikkeltje grof.
Zo iemand waarvan je weet wat je aan haar hebt, ken je dat?
Daarom ben ik dan ook met haar getrouwd; we zijn elkaar waard…

Maar ze had dus wel gelijk: ik was veel te dik geworden, en ik weet best hoe dit kwam: ik at veel te veel, en vooral helemaal verkeerd.
Dit gecombineerd met een bovenmatige alcoholconsumptie, heeft geleidt tot wat het nu is: een man van 34 jaar, met 109,20 kg voor 1m78.
een BMI van 34,47 bevestigt inderdaad wat An me reeds vertelde: ik ben obees, met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.
Toch best even schrikken als je het zo bekijkt…

Nu heb ik altijd al wel moeten opletten met mijn gewicht.
Ik heb altijd graag gegeten, en ik heb altijd gehouden van zoetigheden en een vettige hap.
als kind stonden dit soort dingen dan ook nog eens meestal op tafel, wat maakt dat ik ook als kind een licht overgewicht had.

Toch speelde sinds mijn puberteit af en toe het idee: ik moet er iets aan doen, steevast gevolgd door enkele weken gezonder eten en sloten water drinken.
Om vervolgens weer in oude gewoonten te hervallen, en eigenlijk nog meer bij te komen dan ik tot dusver was afgevallen…
Herkenbaar?

Op een bepaald ogenblik vond ik een studentenjob als keukenhulp in de Horeca; en dit heeft wel een positieve invloed gehad op mijn gewicht.
Tijdens de vakantie was het immers hoogseizoen en immens druk in die keuken, wat resulteerde in keihard werken, veel water drinken en snel maar toch gezond eten.
Op 2 maanden tijd slankte ik af van 86 kg naar 77, en ik zag er beter uit dan ooit!
Ik was gemotiveerder dan ooit, en slaagde erin door te zetten tot ik 70 kg woog.
Een perfect gezond gewicht voor iemand van mijn lengte en leeftijd destijds.

Ondanks een drukke job, gecombineerd met veel feesten, buitenshuis eten, en regelmatig alcoholgebruik, slaagde ik er toch in om dit gewicht enkele jaren aan te houden.
Vanaf het moment dat ik 25 was geworden, waren er echter alweer enkele kilo’s bij gekomen, maar die trainde ik er in no-time weer af omdat ik inmiddels ook was begonnen met powertraining.
En zo ging het door tot aan mijn 28ste; periodes van opletten, gevolgd door periodes zonder grenzen…

Toen leerde ik mijn echtgenote kennen.
Verliefd geworden, en gestopt met mijn job in de Horeca omdat de werkuren compleet anders lagen dan de werkuren van mijn geliefde.
Ik had hierbij snel een job gevonden in de verkoop – die me overigens ook nog eens goed bleek te liggen – maar ik had een pak minder beweging dan in mijn Horeca-job; waarbij ik als ober in 1 van de drukste zaken van Antwerpen dagelijks een halve marathon aflegde.

De kilo’s kwamen er dus geleidelijk bij; toen we trouwden op mijn 29ste stond de teller al op 81kg, en zo kwamen er geleidelijk meer en meer bij.
Een job met veel minder beweging, regelmatig belegde broodjes of snacks halen, een wekelijks bezoek aan de frituur, dagelijkse desserts, minstens 1 keer per week pizza, enz. zorgden er voor dat ik bij kwam als nooit tevoren.
En dat voor iemand met een diploma Restauranthouder, die dus eigenlijk bijzonder goed op de hoogte was om te weten wat gezonde voeding precies inhoudt.

An – die inmiddels mijn vrouw was geworden – zag dit allemaal gebeuren.
Ze maakte geregeld een opmerking, maar verder dan een poging van enkele weken opletten van mijn kant, en enkele kilo’s afvallen om ze daarna dubbel en dik terug bij te komen, kwam het niet.
De geschiedenis herhaalde zich…

An – die van nature uit al een afkeer had tegen suiker en vette voeding – was zich meer en meer gaan interesseren in alles wat met een gezonde levensstijl te maken heeft.
Na de bevalling van ons dochtertje Hannelore, was ze dan ook in no-time haar zwangerschapskilo’s kwijt, door het toepassen van enkele zeer eenvoudige principes.

Deze principes berusten op het gebruiken van gezond verstand, en bewust omgaan met voeding.
Hierbij werd ze onder meer geïnspireerd door bestaande organisaties die de focus houden op een gebalanceerde voeding, en ze ontwikkelde hierbij haar eigen basics, die eigenlijk niet minder zijn dan de combinatie van mindset, bewustwording, logisch nadenken, en verstandig combineren.
dit overgoten met voldoende lichaamsbeweging, en rust.

Omdat An er ook van overtuigd is dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om deze principes toe te passen, ging ze in op de vraag van een collega om hem te helpen in zijn persoonlijk gevecht tegen de kilo’s.
De man was ook al jaren op een verkeerde manier aan het eten, met alle gevolgen van dien.
Door het toepassen van deze principes verloor de man op enkele maanden tijd vlot 10kg, en hij voelde zich beter dan ooit.
bovendien had hij al die tijd smakelijk en gevarieerd kunnen eten, zonder het gevoel te hebben gehad op dieet te zijn.
Kan het nog beter?

Dit succesverhaal zorgde ervoor dat ook bij mij de klik gemaakt werd om mijn leven om te gooien, en de switch te maken naar een Healthy Lifestyle.
Volledig tegen mijn karakter in, gaf ik An carte-blanche om mij vanaf 1/1/2016 te gaan coachen in de weg naar een gezonde levensstijl.
Zij zal hierbij bepalen wat ik eet en drink gedurende 10 maanden, en met blind vertrouwen zal ik gedurende gans deze periode leven naar haar advies.

Dit met als doel te stoppen met de mishandeling van mijn lichaam waar ik me gedurende jaren en jaren aan schuldig had gemaakt, en mijn lichaam eindelijk te geven wat het verdient en nodig heeft: gezonde en uitgebalanceerde voeding gecombineerd met voldoende beweging en rust.
Die 10 maanden zijn voor mij een mijlpaal waarin in een gezond gewicht en BMI wil hebben bereikt, maar hierna stopt het zeker niet voor mij.

De principes van Opti Balance zijn een levensstijl en een visie, waar ik me ook na die 10 maanden aan zal houden.
Enerzijds om niet weer te hervallen in oude gewoontes en het gevaar te lopen om verloren kilo’s terug aan te komen, anderzijds omdat ik me gewoon stukken beter zal voelen én gezonder zal zijn.

Deze mindset geeft me dan ook de kracht om er – samen met de steun van An – volledig voor te gaan, als inspirerend voorbeeld voor alle anderen die worstelen met gewichtsproblemen.

Op de pagina dagboek kan je dan ook mijn ervaring volgen, en op de pagina recepten zullen geregeld gezonde recepten veerschijnen.

Voel je gerust vrij om mee te doen, uw ervaringen te delen via de comments, of onze site te delen via uw sociale media!


Met vriendelijke groet,
Bart Daems

Bart Daems 1

Samen naar een gezonde levensstijl.