Ovenschotel met bloemkool & rundsgehakt


We maken vandaag nog eens een gerecht waarvan jouw huisgenoten absoluut niet door zullen hebben dat het eigenlijk veel minder vet en calorierijk is als de “gewone” versie.

desalniettemin zonder in te boeten aan smaak, en boordevol gezonde ingrediënten.
Wedden? 🙂

Anders dan gewoonlijk, is dit gerecht niet voor 1 persoon, maar voor 4 personen voorzien.
Welke ingrediënten hebben we nodig?


✓ 1 kg aardappelen (loskokend)
✓ 1 bloemkool
✓ 1 grote ui
✓ 600 g rundsgehakt
✓ 30 g havermout
✓ 200 ml magere melk
✓ 2 porties smeerkaas natuur (Weight Watchers)
✓ 1 blokje magere groentebouillon
✓ 1 kl arachideolie
✓ 1 ei
✓ 2 snuifjes nootmuskaat
✓ 1 el gehakte peterselie


Om te starten zetten we een pot op het vuur om de aardappelen te koken, en de bloemkool te stomen.
Het water hiervoor kook je sneller met een waterkoker.

Intussen schillen we ook al de aardappelen, en wassen we de bloemkool.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de aardappelen toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd.

De bloemkool mag in kleine roosjes en in een vergiet bovenop de pot kokend water.
Kruid af met peper en zout, zet hierop nu een deksel, en laat lekker stomen.

Zet eveneens alvast een pan op het vuur om het gehakt te bakken.
Intussen snijden we de ui in fijne blokjes. (brunoise)
Doe 1 kl arachideolie in de warme pan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pan. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
Leg het gehakt in de pan, en bak dit mooi dicht.

Vervolgens mag de gesneden ui erbij, en mag je dit even mee bakken.
Als alles mooi is gebakken, mag het gehakt in een ovenschaal, zodat het 2/3 van de bodem van de schaal bedekt.

In een ander potje mag je nu de melk doen, samen met de smeerkaas, het bouillonblokje en 1 snuifje nootmuskaat.
Breng dit aan de kook, en roer geregeld goed door.
Let op dat de kaas en het bouillonblokje volledig uitgesmolten zijn.

Wanneer de kaassaus kookt, zet je er even de staafmixer in.
Let erop dat je een gladde saus bekomt, zonder klontertjes.
Is ze te dik leng je aan met een beetje melk, is ze te dun voeg je een beetje havermout toe en mix je nog eens goed door.
Laat na het mixen de saus nog eens koken, en roer nog eens goed door.

Wanneer de aardappelen gaar zijn, kan je deze afgieten, de bloemkool mag even aan de kant.
Plet de aardappelen met een pureestamper, en voeg 1 eidooier en een scheutje magere melk toe.
Kruid af met peper, zout en het ander snuifje nootmuskaat.

De puree mag je nu op het vrije stuk van de ovenschaal doen.
De bloemkool schik je bovenop het gehakt, en nappeer de saus over de bloemkool.
Zorg hierbij dat elk stukje bloemkool kaassaus heeft gezien.

Vervolgens zetten we de grill op, en mag de schotel enkele minuten onder grill.
Van zodra je een mooi korstje hebt gekregen, kunnen we serveren.

Werk tot slot af met de gehakte peterselie.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *