Mexicaans stoofpotje met draadjesvlees


Ook vandaag gaan we nog eens de internationale toer op: Mexicaans stoofpotje met draadjesvlees.

We combineren met een lekker stukje rundsvlees: draadjesvlees.
En het beste van al is dat het low-fat, én supergezond is!
Hou er rekening mee dat dit gerecht meteen 4 porties bevat, die je eventueel kan invriezen voor later.

Welke ingrediënten hebben we nodig?


✓ 4 handjes zilvervliesrijst
✓ 1 ui
✓ 1 teentje knoflook
✓ 1 pakje soepgroenten (400 g, supermarkt)
✓ 3 takken bleekselder
✓ 1 stuk prei
✓ 1 rode paprika
✓ 2 wortelen
✓ 1 blokje magere groentebouillon
✓ 1 el spaghettikruiden
✓ 2 kl olijfolie
✓ 500 g soepvlees
✓ 1 blikje tomatenpuree
✓ 1 blik tomatenblokjes
✓ 1 blikje rode bonen (160 g)
✓ 1 blikje maïs (150 g)


Het draadjesvlees
Voor een optimaal resultaat, haal het soepvlees op voorhand uit de koelkast zodat dit op kamertemperatuur kan komen.

Na een half uurtje verwarmen we onze oven voor op 140° C, en zetten we een pot op het vuur die we alvast wat warmte geven.
We voegen 1 eetlepel olijfolie toe aan de pot, die we goed uitspreiden over de bodem van de pot. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
We stoven hierin het soepvlees aan, tot het mooi aangekleurd is.

Hierbij mogen nu de soepgroenten, en ook deze mag je mee aanstoven.
Vul het potje nu aan met water, tot alles net onder staat, kruid af met peper en zout, en breng aan de kook.
Van zodra dit kookt, mag het potje in zijn geheel in de oven. (gebruik een vuurvaste pot met deksel!)
Laat dit vervolgens minstens 2,5 uur in de oven staan, totdat het vlees botermals is geworden.

Haal het vlees vervolgens uit het vocht, en laat afkoelen.
Het vocht passeren we door een zeef, en houden we eveneens opzij.
Wanneer het vlees is afgekoeld, trekken we het met de vingers in fijne draadjes, en laten dit verder afkoelen.


De algemene bereiding
We schillen de ui, en snijden deze in fijne blokjes. (brunoise)

Ook de look mag worden geschild, en mag in kleine stukjes worden gesneden, of worden geperst.
De overige groenten wassen we grondig, maken we schoon, en snijden we eveneens in fijne blokjes.

We voegen 1 eetlepel olijfolie toe aan de pot, die we goed uitspreiden over de bodem van de pot. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
We stoven vervolgens de groenten goed aan, tot ze glazig zien. (niet kleuren)

Hierbij mag vervolgens de tomatenpuree, en laat deze ook deze even mee stoven.
Voeg nu het blik tomatenblokjes en een 1 blik kookvocht van het soepvlees toe,  de maïs, de bonen, de spaghettikruiden, en het bouillonblokje.
Laat dit nu maar lekker verder pruttelen op een laag vuur.

Op een apart vuur zetten we een klein potje voor de rijst.
Het water hiervoor kook je sneller met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de rijst toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd.

Nadat de groenten ongeveer een 10-tal minuten hebben opgestaan voegen we het draadjesvlees toe, roer je nog eens goed door, en kruid deze saus vervolgens af met peper en zout – indien nodig

Serveer het stoofpotje met de rijst in een diep bord..


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *