Low fat videe met ovenkroketjes


Voor ik in de verkoop begon, heb ik jaren in de Horeca gewerkt.

Ik wéét dat we met het gerecht van vandaag heel veel mensen blij gaan maken: videe met ovenkroketjes.
Videe was zonder twijfel het meest bestelde gerecht in de zaken waar ik gewerkt heb.
Vandaag echter de magere versie, waarbij we ons geen zorgen hoeven te maken over de gevolgen op de weegschaal.

In tegenstelling tot gewoonlijk is dit gerecht niet uitgewerkt voor 1 persoon.
Uit onderstaande hoeveelheden haal je gemakkelijk 6 porties, maar je kan zowel de videe als de kroketten invriezen.

Hoe maken we dit?


✓ 1 braadkip (rauw)
✓ 4 wortelen
✓ 3 uien
✓ 1/4 zakje slamengeling (supermarkt)
✓ 1/2 tomaat
✓ 1/8 komkommer
✓ 1 el radijsscheuten
✓ 2 blaadjes laurier
✓ 1 takje tijm
✓ 1 teentje look
✓ 1 bussel bleekselder
✓ 1 bussel prei
✓ 2 kg aardappelen (loskokend)
✓ 150 g oud brood (vollerkoren)
✓ 150 g havermout
✓ 6 eieren
✓ 3 kipfilets
✓ 1 el kippenkruiden
✓ 1 el gehakte peterselie
✓ 1 kl olijfolie


De videe
We zetten eerst en vooral een grote pot op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.
Intussen schillen we 2 uien, de knoflook, en wassen we de stengels selder, de prei, en 3 wortelen. (moeten niet geschild worden).
De blaadjes van de rest van de selder plukken we, wassen we, en houden we apart.
Snij vervolgens deze groenten in grove stukken.

Doe een eetlepel olijfolie in de pot, en zorg ervoor dat de bodem van de pot overal olijfolie heeft gezien; door bijvoorbeeld met een keukenpenseel de olie te verdelen.
Voeg de groenten hier aan toe, en stoof deze aan, maar let er wel op dat ze niet verkleuren.

Wanneer de groenten glazig worden, en voldoende zijn aangefruit, voeg je de braadkip hier in zijn geheel aan toe.
Ook de selderblaadjes, de blaadjes laurier en het takje tijm doe je hier bij.)

Je vult vervolgens aan met koud water tot alles onder staat en kruid af met een flinke snuif zout en zwarte peper uit de molen.
Dit geheel breng je vervolgens aan de kook.
Van zodra dit kookt, laat je de bouillon nog ongeveer 3 kwartier verder pruttelen op een zacht vuur.

Intussen nemen we er onze kipfilets bij, en snijden deze in grove stukken.
Neem er een hakmolen bij, en maal de kip fijn tot gehakt.
Dit gehakt mag nu in een mengkom, samen met de kippenkruiden, en 1 volledig ei.

Verwijder eventuele ringen, was grondig de handen, en kneed het gehakt zodat alles mooi gemengd is.
Rol nu gehaktballetjes van het kippengehakt, en leg deze op 2 borden.
Warm eveneens al wat water op met een waterkoker, en zet een pot op het vuur.

Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de gehaktballetjes toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let geregeld op de gaartijd: als ze bovendrijven zijn ze gaar.
Haal de gegaarde balletjes uit de pot, en hou deze opzij.

De andere pot met bouillon zal nu ook ongeveer klaar zijn:
Giet deze door een gewone zeef, zodat het vocht gescheiden wordt van de groenten en de kip. (hou er wel een pot onder om het vocht op te vangen 🙂 )
Dit vocht is de basis voor onze videe.
De kip hou je opzij en laat je afkoelen, de plat gekookte groenten mag je weg gooien.

De afgekoelde kip kan je gemakkelijk “pluizen” met je vingers.
Hou deze gepluisde kip opzij bij de gehaktballetjes die we eerder gemaakt hadden.

Neem nu 1,5 l van de kippenbouillon, en breng deze aan de kook.
Voeg hierbij de havermout, en roer goed door met een klopper.
Zet er vervolgens de staafmixer in, zodat alle stukjes havermout zijn verdwenen en je een gladde saus verkrijgt.
Indien de saus naar jouw gevoel niet dik genoeg is: voeg extra havermout toe, en mix opnieuw.

Voeg nu de gepluisde kip en de gehaktballetjes toe, roer goed door, en kruid eventueel nog af met peper en zout.


De ovenkroketten
We zetten een grote pot op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.

Schil intussen de aardappelen, en warm eveneens al wat water op met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de aardappelen toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let geregeld op de gaartijd.

Na 20 minuten zullen de aardappelen gaar zijn, en kan je deze afgieten.
Plet de aardappelen met een pureestamper, en voeg een volledig ei toe.
Kruid af met peper en zout, en laat goed afkoelen.

Neem er intussen het oud vollerkorenbrood bij, en doe dit in een hakmolen.
Laat dit 30 seconden draaien op vol vermogen, zodat je paneermeel verkrijgt.
Dit paneermeel mag nu in een kommetje.

In een ander kommetje breek je nu 4 eieren.
Voeg peper en zout toe, en klop dit mengsel schuimig met een vork.
Zet dit kommetje even opzij naast het paneermeel.

De puree zal intussen zijn afgekoeld, en kunnen we verder bewerken.
We gaan hier nu kroketten van maken, en dit kan in een krokettenmachine.
Aangezien ik geen krokettenmachine heb, rol ik balletjes die ik vervolgens paneer.
Zo deed mijn vader dit vroeger ook trouwens… 🙂

We rollen dus balletjes ter grootte van een golfbal, en halen die vervolgens door het eimengsel, en dan door het zelfgemaakte paneermeel.
Leg de kroketten op een bord, en bewaar bij voorkeur even in de koelkast.


De algemene bereiding
We starten met onze oven voor te verwarmen op 190° C, en de kroketten uit de koelkast te halen.

De videe mag ondertussen op een zacht vuur opwarmen, en de kroketten in de oven.
Laat de kroketten ongeveer 20 minuten bakken, tot ze mooi gekleurd zijn.

Schil de komkommer, en snij deze – samen met de tomaat – in fijne schijfjes.
Vervolgens schillen we 1 wortel, en we snijden hem in grove stukken.
Deze kan je nu in een hakmolen tot fijne stukjes hakken.
Heb je geen hakmolen, dan kan je de wortel uiteraard ook gewoon raspen… 🙂
Ook 1 ui mag je in fijne blokjes snijden. (brunoise)

Schik vervolgens de sla op het bord, en garneer met de overige groenten en de radijsscheuten.
Werk het slaatje tot slot af met wat peper van de molen.
Hier schikken we nu de videe bij.
Ook de ovenkroketten zullen intussen klaar zijn, haal ze uit, en serveer ze mee op het bord.

Werk het geheel af met de gehakte peterselie.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *