Lasagne Bolognaise


Tijd om nog eens een lekkere klassieker om te toveren naar een gezonde(re) variant.

We gaan aan de slag met Lasagne Bolognaise.
Hou er rekening mee dat dit gerecht meteen 6 porties bevat, die je eventueel kan invriezen voor later.

Welke ingrediënten hebben we nodig?


✓ 1 pakje volkoren lasagnevellen
✓ 500 g américain natuur (gemalen biefstuk)
✓ 2 uien
✓ 1 teentje knoflook
✓ 3 takken bleekselder
✓ 1 stuk prei
✓ 1 rode paprika
✓ 2 wortelen
✓ 2 blokjes magere groentebouillon
✓ 1 el gedroogde basilicum
✓ 1 el gedroogde oregano
✓ 1 el spaghettikruiden
✓ 2 kl olijfolie
✓ 6 porties smeerkaas natuur (Weight Watchers)
✓ 80 g havermout
✓ 5 dl magere melk
✓ 1 blikje tomatenpuree
✓ 1 blik tomatenblokjes


We verwarmen eerst en vooral onze oven voor op 180° C, en zetten een pot op het vuur die we alvast wat warmte geven.

Intussen schillen we 1 ui en snijden hem in stukken.
Ook de look mag worden geschild, en mag in grove stukken worden gesneden.
De overige groenten wassen we grondig, maken we schoon, en snijden we eveneens in stukken. (de snijwijze maakt niet echt uit, we gaan de saus straks mixen)

We voegen 1 kl olijfolie toe aan de pot, die we goed uitspreiden over de bodem. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
We stoven vervolgens de groenten goed aan, tot ze glazig zien. (niet kleuren)

Hierbij mag vervolgens de tomatenpuree, en laat deze ook deze even mee stoven.
Voeg nu 1 groot glas water toe, alsook de gedroogde basilicum en oregano, de tomatenblokjes, en de bouillonblokjes.
Laat dit nu maar lekker verder pruttelen op een laag vuur.

Intussen mag er de tweede kl olijfolie in de pan, en mag je hier het gehakt aan toevoegen.
Bak dit mooi bruin, en kruid af met de spaghettikruiden.
De andere ui mag je nu in fijne blokjes (brunoise) snijden, en bij het gehakt voegen.
Laat de ui mooi mee bakken, tot hij mooi glazig ziet.
Vervolgens mag de pan opzij.

Nadat de saus ongeveer een 20-tal minuten heeft op gestaan, nemen we de staafmixer, en mixen we de saus goed door.
Nadat je gemixt hebt, mag het gehakt en de ui bij de groentensaus.
Roer goed door, en kruid deze saus vervolgens af met peper en zout – indien nodig.

Intussen zetten we een tweede, kleiner potje op het vuur met daarin de koude melk.
Doe nu de havermout in een hakmolen, en laat dit gedurende 1 minuut volle kracht draaien.
De bedoeling is om echte havermoutbloem over te houden.

Voeg de bloem nu bij de melk, roer goed door zodat eventuele klonters zijn verdwenen, en voeg eveneens de smeerkaas toe.
Laat dit goed opkoken, totdat je een gladde en gebonden saus verkrijgt.
Kruid deze vervolgens af met peper en zout.

Nu mag je er een diepe ovenschaal bij nemen, want we gaan onze lasagne opbouwen.
We starten met een laag van onze bolognaisesaus.
Hierop komt een laag ongekookte lasagnevellen, vervolgens een laag van onze kaassaus.
Nu weer een laag bolognaisesaus, lasagnevellen, enz…

Ga zo door tot je vanboven eindigt met een laag van de kaassaus.
Deze lasgagne mag vervolgens een half uur in de oven van 180° C.
Zet op het laatst nog even de grill aan voor een korstje, maar kijk uit want dit kan snel verbranden…

Serveer de lasagne daarna per portie op een bord.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *