Lamsstoofpotje met wortel-mosterdsaus en ovenaardappel


Voor het gerecht van vandaag haalde ik inspiratie bij – het inmiddels gesloten restaurant – Funky Soul Potato in Antwerpen.

Dit restaurant waar ik de uitbaters vrij goed van kende destijds, had een fantastisch gerecht op de kaart staan: Boogie Wonder Lamb.
Ons gerecht van vandaag is dus daar op gebaseerd, weliswaar in een gezond jasje.

Deze ingrediënten heb je nodig:


✓ 1 grote ovenaardappel (vastkokend)
✓ 1 ui
✓ 1 lamsfilet
✓ 1/4 rode paprika
✓ 1/4 gele paprika
✓ 1 wortel
✓ 1/4 zakje slamengeling (supermarkt)
✓ 1/2 tomaat
✓ 1 blaadje witloof
✓ 20 g havermout
✓ 200 ml melk (mager)
✓ 1 blokje groentebouillon (mager)
✓ 2 el graanmosterd
✓ 1 el komijn
✓ 1 kl arachideolie


Voor een optimaal resultaat: haal het vlees op voorhand uit de koelkast zodat dit op kamertemperatuur kan komen.
Snij dit alvast in mooie blokjes, en hou even opzij.

Na een half uurtje zetten we een grote pot op het vuur, en we geven deze alvast wat warmte.
Daarnaast zetten we een pot op het vuur om de aardappel te koken.
Het water hiervoor kook je sneller met een waterkoker.
De aardappel hoef je niet te schillen, hij wordt in zijn geheel gekookt en gegeten. (kan ook in de oven worden gegaard, maar in het water koken gaat sneller)

Als je het heet water vervolgens met wat zout in een warme pot giet, en de aardappel erbij doet,
kan dit alvast rustig koken.
Intussen schillen we de ui, en we snijden deze in fijne blokjes. (brunoise)

De paprika’s mogen eveneens worden gewassen en in blokjes worden versneden, maar hou deze opzij voor de garnituur straks.
Ook de wortel mag worden geschild, en fijn worden geraspt.
Indien je een hakmolen hebt, kan je de wortel ook in de hakmolen fijnhakken.

Doe 1 kl arachideolie in de pot, let erop dat deze goed uitgespreid is (gebruik desnoods een keukenpenseel), en voeg hier het lamsvlees aan toe.
Bak de blokjes vlees goed aan, maar zorg dat het niet aanbrandt.
Wanneer alle blokjes gebakken zijn, mag je de ui en de wortel in dezelfde pot mee aanstoven, en eveneens de komijn toevoegen.

We zetten een kleiner potje op het vuur met daarin de melk, het bouillonblokje, de havermout, en de mosterd.
Breng dit aan de kook op een laag vuurtje, en roer geregeld door zodat het zeker niet aanbrandt.
Zet er vervolgens de staafmixer in, en mix goed door tot je een gladde saus hebt.
Laat nog 1 keer opkoken, roer goed door, en giet de saus bij het vlees en de wortel.
Roer vervolgens goed door en hou opzij.

Schik vervolgens de sla op het bord, en garneer met de gesneden paprika’s, de tomaat en het witloof.
Werk het slaatje tot slot af met wat peper van de molen.

Nu is het – als alles goed is – eveneens het moment aangebroken om ook de aardappel af te gieten. (test eerst even of hij gaar is)
Schik de aardappel mee op het bord, en snij hem in de lengte door zodat hij open valt.
Hier mag je nu de lamsstoofpot over garneren.

Werk tot slot af met wat peper van de molen.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *