Lamsfilet met Zuiderse groenten & aardappelgratin


Lamsfilet zit boordevol gezonde voedingsstoffen, is mager, en smaakt heerlijk.
Vandaar ook dat we er vandaag mee aan de slag gaan, en een heerlijk Zuiders gerechtje bereiden.

Voor ons gerecht hebben we volgende ingrediënten nodig:


✓ 150 g lamsfilet
✓ 3 aardappelen (loskokend)
✓ 1 wortel
✓ 1 grote ui
✓ 1 rode paprika
✓ 1/2 groene paprika
✓ 1/2 gele paprika
✓ 200 ml magere melk
✓ 1 snuifje nootmuskaat
✓ 2 teentjes knoflook
✓ 2 blokjes groentebouillon (mager)
✓ 1 blikje tomatenblokjes
✓ 1 el Provençaalse kruiden
✓ 2 kl olijfolie


We starten met het vlees op voorhand uit de koelkast te halen, zodat dit op kamertemperatuur kan komen.

Na een half uur zetten we een grillpan en 2 potjes op het vuur, zodat deze goed warm kunnen worden.
Zet eveneens de grill van de oven alvast op de hoogste stand, zodat deze ook goed kan opwarmen.

De melk doen we in 1 van de potjes, brengen we aan de kook, en we schillen alvast de aardappelen.
Ook de ui en de look mag je schillen.
De ui mag in fijne blokjes, waarvan de helft samen met de nootmuskaat bij de melk mag.

Ook de look mag je zo fijn mogelijk snijden of persen, en hiervan mag ook de helft bij de melk.
Als de aardappelen geschild zijn, snij je ze in schijven, en ook deze mag je ze aan de melk toevoegen.
Hierbij mag ook 1 bouillonblokje, en let goed op de gaartijd.

Doe 1 kl olijfolie in de hete grillpan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pan. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
Leg het lamsvlees in de pan, en schroei dit mooi dicht.
Laat vervolgens het vlees garen op een lager vuur, volgens uw favoriete bakwijze.

Voeg nu de andere kl olijfolie toe in het andere potje.
Hier voegen we de rest van de gesneden ui en look aan toe, en we laten deze mooi glazig bakken.

Intussen maken we de wortel en de paprika’s schoon, en snijden we deze mooi fijn.
Dit mag nu bij de ui, en we stoven deze mee aan.
Wanneer de groenten even mee hebben gestoofd, voegen we het blikje tomatenblokjes, een blik water, de Provençaalse kruiden, en het andere bouillonblokje toe.
Laat dit nu enkele minuten goed doorkoken onder deksel, en check af en toe de gaartijd terwijl je eens goed door roert.

Intussen zullen de aardappelen gaar zijn, en kan je deze uitscheppen in een ovenschaaltje.
Spreid de aardappelen goed uit zodat de bodem van het schaaltje volledig vol ligt, en overgiet met melk tot de aardappelschijfjes net bedekt zijn. (ze moeten niet volledig onder staan)
Dit mag nu enkele minuten onder de hete grill, tot wanneer je een mooi gegratineerd korstje bekomt.

Schik alles nu samen op een bord, met een ruime portie groenten en een royale schep aardappelgratin.
Werk het vlees tot slot af met een beetje grof zeezout, en peper van de molen.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *