Köttbullar: healthy style


Köttbullar: een Zweeds gerecht waarvan de naam eigenlijk simpelweg gehaktballen betekent.

Wie ooit al eens bij een  – niet nader genoemde – bekende Zweedse meubelgigant geweest is gaan winkelen, kent dit gerecht ongetwijfeld.
Wij maken ze vandaag ook, weliswaar in een gezonde(re) variant.

Voor dit gerecht hebben we volgende ingrediënten nodig:


✓ 150 g kalkoenfilet
✓ 2 frietaardappelen (loskokend)
✓ 1 ui
✓ 1 ei
✓ 1/4 zakje slamengeling (supermarkt)
✓ 1/2 tomaat
✓ 1/8 komkommer
✓ 1/2 wortel
✓ 1 el geraspte witte kool (zakje supermarkt)
✓ 2 kl lightmayo d&l (-90% V.G.)
✓ 3 kl arachideolie
✓ 1 el shoarmakruiden
✓ 1 el kippenkruiden
✓ 2 el veenbessen
✓ 1 blokje magere rundsbouillon
✓ 4 el havermout
✓ 1 el gehakte peterselie
✓ enkele druppels tafelzoetstof (sacharine) die voor warme en koude gerechten kan worden gebruikt


De gehaktballen
We nemen er onze hakmolen bij, snijden de kalkoenfilet in stukken, en we doen deze in de hakmolen.

Laat dit nu gedurende 1 minuut op volle snelheid draaien tot je kalkoengehakt hebt.
Doe het gehakt in een grote mengkom, en zet opzij.
We nemen er de ui erbij, en hakken deze in grove stukken.

Ook de ui mag even in de hakmolen, zodat deze mooi fijngesnipperd wordt.
We voegen onze ui en de shoarma-  en de kippenkruiden aan het gehakt toe, alsook een volledig ei.

Vervolgens wassen we grondig onze handen, we verwijderen eventuele ringen, en we gaan de boel lekker kneden. (laat je maar eens goed gaan!)
Tot slot rol je mooie balletjes, die je dan vervolgens op een bord legt.
Indien het gehakt te kleverig is; maak dan je handen een beetje nat: zo gaat het vlotter.

Zet de gerolde balletjes nu even opzij, en zet een pot op het vuur et 1 l water en een grote snuif zout, en breng dit aan de ook.
Als het water kookt, doe je de gehaktballen er 1 voor 1 bij, en laat dit doorkoken.
Van zodra de balletjes boven komen drijven zijn ze gaar, en kan je ze uithalen met een schuimspaan.

Hou dit nu even opzij.


De frieten
Voor de frieten starten we met de aardappelen te schillen.

Snij schijven van +/- 1 cm dik, en snij hier vervolgens staafjes van eveneens +/- 1 cm.
Als alles goed is, hou je nu mooie frieten over.
Deze gaan we goed wassen onder koud, stromend water.
Droog hierna de frieten goed af.

We nemen er een ovenschaal bij, en we doen hier een stukje bakpapier in.
De frieten mogen even in een mengkom, samen met 1 kl arachideolie, en roer goed door.


De algemene bereiding
De oven kunnen we alvast voorverwarmen op 220° C.
Daarnaast zetten we een grillpan en 2 potjes op het vuur, zodat deze goed warm kunnen worden.

In 1 van de potjes mag een glas water, de havermout, en het bouillonblokje; breng dit alvast aan de kook.
Het tweede potje vul je met de veenbessen, een scheutje water, en de tafelzoetstof.
Ook dit breng je aan de kook.

Doe vervolgens 1 kl arachideolie in de hete grillpan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pan. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
Leg de gehaktballen in de pan, en schroei deze mooi dicht.
Draai het vuur uit, en hou dit even opzij.

We nemen er een ovenschaal bij, en we doen hier een stukje bakpapier in.
Hierop komen vervolgens de frieten: spreid ze goed uit zodat ze elkaar zo weinig mogelijk overlappen of raken.
Dit mag nu de oven in voor ongeveer 30 minuten.

Roer geregeld de veenbessen door, van zodra je een homogene saus bekomt, is dit klaar.
Zet dit vervolgens ook even aan de kant.

Als de vleessaus kookt zal je zien dat deze mooi is ingedikt door de havermout.
Zet hier nu de staafmixer in, en mix goed door.
Je kan de saus eventueel nog door een fijne zeef halen, zodat er een gladde saus over blijft.

Schil de komkommer, en snij deze – samen met de tomaat – in fijne schijfjes.
Vervolgens schillen we de wortel, en we snijden hem in grove stukken.
Deze kan je nu in een hakmolen tot fijne stukjes hakken.
Heb je geen hakmolen, dan kan je de wortel uiteraard ook gewoon raspen… 🙂

Schik vervolgens de sla op het bord, en garneer met de overige groenten.
Werk het slaatje tot slot af met 1 kl lightmayo, en wat peper van de molen.

Hier schikken we nu de gehaktballen bij, samen met een beetje van de veenbessensaus, en de vleessaus.
Ook de ovenfrieten zullen intussen klaar zijn, haal ze uit, en serveer ze mee op het bord.

Werk ten slotte af met een beetje grof zeezout, de gehakte peterselie, en de lightmayo.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *