Konijn met witloofslaatje en kroketten


Konijn is mager vlees, dat perfect past binnen onze Healthy Lifestyle.

Wij maken er vandaag een lekker stoofpotje van, in combinatie met zelfgemaakte kroketten en een witloofslaatje.
Ander dan gewoonlijk, is dit gerecht niet voorzien op 1, maar op 3 tot 4 personen.

Deze ingrediënten heb je nodig:


✓ 2 grote uien
✓ 1 konijn
✓ 2 stronkjes witloof
✓ 1 bouquet garni (hoe je dit zelf maakt, vindt je hier )
✓ 3 sneden brood (type vollerkoren of biaform)
✓ 1 el magere sladressing (type -50% V.G.)
✓ 2 el graanmosterd
✓ 1/2 citroen
✓ 1 el stoofvleeskruiden
✓ 1 el gehakte peterselie
✓ 2 el arachideolie
✓ 1 blokje runderbouillon (mager)
✓ 1 kg aardappelen (loskokend)
✓ 100 g oud brood (vollerkoren)
✓ 4 eieren


Het konijn
Voor een optimaal resultaat, haal het vlees op voorhand uit de koelkast zodat dit op kamertemperatuur kan komen.

Na een half uurtje zetten we een grote pot en pan op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.
Ook de oven mag je al voorverwarmen op 140°C.
Intussen schillen we de uien, en snijden deze in blokjes. (brunoise)

Doe 1 el arachideolie in de pan, en voeg hier het vlees aan toe.
Doe dit niet in 1 keer, maar blokje voor blokje om het vlees echt te laten bakken.
Dit is namelijk een cruciaal moment; hoe beter je het vlees kleurt, hoe donkerder en lekkerder je saus zal zijn.

Vervolgens voegen we 1 el arachideolie toe die we goed uitspreiden over de bodem van de pot.
We stoven vervolgens de uien goed aan, tot ze mooi gekleurd zijn om dezelfde reden als het vlees.

Wanneer de uien en het vlees mooi zijn gebakken, mag alles samen in de grote pot.
Voeg water toe totdat alles netjes onder staat, en op dit ogenblik mogen ook het bouillonblokje, de stoofvleeskruiden, en de bouquet-garni erbij.

Het brood mag je ruim besmeren met de mosterd, en eveneens toevoegen. (zorg dat dit ook mee onder staat)
Dit alles knallen we nu voor 1 uur in de oven, hier hoef je niet meer naar om te kijken.
Makkelijk, toch?

Na 1 uur haal je de pot terug uit de oven, roer je alles voorzichtig door, en check je de kruiding.
Indien nodig kruid je af met peper en zout.


Het witloofslaatje
Voor het witloofslaatje snijden we het witloof in fijne stukjes, en besprenkelen met citroensap.

Kruid af met peper en zout, en bestrooi met de gehakte peterselie.
Roer alles even door, en zet dit even opzij.

Wanneer je gaat serveren, voeg je de sladressing toe en roer je alles nog even door.


De ovenkroketten
We zetten een grote pot op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.

Schil intussen de aardappelen, en warm eveneens al wat water op met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de aardappelen toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let geregeld op de gaartijd.

Na 20 minuten zullen de aardappelen gaar zijn, en kan je deze afgieten.
Plet de aardappelen met een pureestamper, en voeg een volledig ei toe.
Kruid af met peper en zout, en laat goed afkoelen.

Neem er intussen het oud vollerkorenbrood bij, en doe dit in een hakmolen.
Laat dit 30 seconden draaien op vol vermogen, zodat je paneermeel verkrijgt.
Dit paneermeel mag nu in een kommetje.

In een ander kommetje breek je nu 3 eieren.
Voeg peper en zout toe, en klop dit mengsel schuimig met een vork.
Zet dit kommetje even opzij naast het paneermeel.

De puree zal intussen zijn afgekoeld, en kunnen we verder bewerken.
We gaan hier nu kroketten van maken, en dit kan in een krokettenmachine.
Aangezien ik geen krokettenmachine heb, rol ik balletjes die ik vervolgens paneer.
Zo deed mijn vader dit vroeger ook trouwens… 🙂

We rollen dus balletjes ter grootte van een golfbal, en halen die vervolgens door het eimengsel, en dan door het zelfgemaakte paneermeel.
Leg de kroketten op een bord, en bewaar bij voorkeur even in de koelkast.


De algemene bereiding
We starten met onze oven voor te verwarmen op 190° C, en de kroketten uit de koelkast te halen.

Het konijn mag ondertussen op een zacht vuur opwarmen, en de kroketten in de oven.
Laat de kroketten ongeveer 20 minuten bakken, tot ze mooi gekleurd zijn.
Serveer het konijn met het witloofslaatje en de aardappelkroketten.


Tip: smaakt nog beter met een lepeltje van onze Appelmoes Healthy Style!


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *