Kip in zoetzure saus


Op zondagavond gingen wij vroeger – voor ik met gezonde voeding begon – weleens naar de afhaalchinees.
Vandaag maken we dan ook 1 van mijn favoriete gerechten uit die Chinese keuken, maar dan op een gezondere manier.

Wat we hiervoor nodig hebben:


✓ 1 zakje wokgroenten uit de supermarkt (300 gr)
✓ 1 kipfilet
✓ 1 kippenbouillon blokje (mager)
✓ 1 el gehakte bieslook
✓ 2 el azijn
enkele druppels tafelzoetstof (sacharine) die voor warme en koude gerechten kan worden gebruikt
✓ 1/2 glas tomatensap
✓ 1 handje zilvervliesrijst
✓ 1 el zonnebloemolie


Om te beginnen zetten we een wokpan op een hoog vuur.

Op een apart vuur zetten we een klein potje voor de rijst.
Het water hiervoor kook je sneller met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de rijst toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd.

Een gloeiend hete wok is noodzakelijk om optimaal te kunnen wokken.
Terwijl jouw wokpan warmte krijgt, snij je de kipfilet in fijne blokjes.

Doe vervolgens de zonnebloemolie in de wok, en zorg ervoor dat de wok overal zonnebloemolie heeft gezien; door bijvoorbeeld met een keukenpenseel de olie te verdelen.
Het eventueel “teveel” aan olie giet je hierbij terug uit de wok in een potje.
Voeg hierna de kippenblokjes toe en schroei deze mooi dicht met – nog steeds – het hoogste vuur.

Wanneer de kip mooi gekleurd is, is het tijd om de wokgroenten toe te voegen.
Geef de wok de gelegenheid om terug op temperatuur te komen; ga er op dit ogenblik niet in roeren.

Als je merkt dat het begint te bakken, kan je af en toe roeren in wok.
Let erop dat het zeker niet verbrand of aanzet.
Na ongeveer 2 minuten is het ok om het bouillonblokje er aan toe voegen.

Laat het vuur nog op volle kracht staan en voeg het tomatensap en een scheutje water toe, dit geeft het bouillonblokje de gelegenheid mooi uit te smelten, en zorgt ervoor dat de kip zeker gaar is.
Ook de azijn en de tafelzoetstof mogen er nu bij; dit geheel zal de saus worden.
Laat deze dan ook mooi inkoken, tot je een licht gebonden saus verkrijgt.

Nu is het – als alles goed is – eveneens het moment aangebroken om ook de rijst af te gieten.
Zorg ervoor dat deze mooi is uitgelekt, en serveer een portie rijst op een bord.
Laat de kip en de groenten nog 1 minuut doorkoken, en roer nog eens goed zodat het bouillonblokje zeker volledig weg is.

Serveer de kip en de groenten tot slot samen met wat van de saus op het bord, en werk af met de gehakte bieslook.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *