Homemade sambal oelek!


Ben je – net als ik – een liefhebber van Pikante en hete gerechten?
Dan is het volgende recept écht iets voor jou!

Ik gebruik graag sambal oelek om gerechten mee up te spicen, maar je hebt natuurlijk geen controle over wat erin zit bij gebruik van een potje uit de supermarkt.
Daarom maak ik hem graag zelf, zo kan je lekker experimenteren met jouw favoriete smaken.

Tip: deze sambal smaakt nog lekkerder met eigen gekweekte pepertjes!

Maar wat hebben we hier nu voor nodig?


✓ 1 grote ui
✓ 350 g pepertjes
✓ 5 teentjes knoflook
✓ 1 flink stuk gember
✓ 100 ml natuurazijn
✓ 1 el tafelzoetstof (sacharine) die voor warme en koude gerechten kan worden gebruikt
✓ 1 el zout
✓ 1 kl arachideolie


We zetten al eerst en vooral een pot op het vuur, geven deze alvast wat warmte.
Intussen schillen we de ui, de knoflook en de gember, en wassen we de pepertjes.

Snij vervolgens de groenten in grove stukken, en knal alles in een keukenrobot, of een blendertje met hakfunctie.
Hak vervolgens alles goed fijn, tot het quasi puree is.

Voeg intussen de arachideolie toe, die we goed uitspreiden over de bodem van de pot. (met een keukenpenseel gaat dit vlot)
We stoven vervolgens de groenten goed aan, tot ze glazig zien.
Zet hierbij zeker je dampkap aan, aangezien de pepertjes voor irritante dampen kunnen zorgen.

Vervolgens voegen we het zout, de azijn en de tafelzoetstoef toe, en laten dit geheel een kwartier pruttelen.
De bedoeling is dat het vocht bijna volledig is weg gekookt, maar dat je toch een smeuïge saus over houdt.

De verse sambal doe je vervolgens in glazen bewaarpotjes, die je op voorhand zorgvuldig hebt uitgekookt.
Hoe je dit doet, vind je hier.

Let op dat je dit vullen met een schone lepel doet, en dat je niet met je vingers aan de binnenkant van de potjes komt. (om bacterievorming tegen te gaan)
Sluit de potjes af, draai ze ondersteboven en laat ze zo afkoelen.
Op deze manier kan je de sambal wekenlang bewaren.

De sambal smaakt heerlijk in wokgerechten, bij kip, of je kan iemand een potje cadeau geven als origineel geschenk!

Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *