Healthy kippensoep


Kippensoep staat er om bekend bijzonder opkikkerende, en zelfs geneeskrachtige eigenschappen te hebben.
Veel mensen grijpen bij een stevige verkoudheid of griep dan ook graag naar een kom lekkere kippensoep.

Ook voor al wie er een algemene gezonde levensstijl op na houdt, is kippensoep een ware portie kracht en vitaminen.
Wat hebben we hier nu voor nodig?


✓ 2 grote uien
✓ 6 wortelen
✓ 1 teentje knoflook
✓ 2 preistengels
✓ 1 grote bussel bleekselder
✓ 2 blaadjes laurier
✓ 1 takje tijm
✓ 1 stengel lente-uitjes
✓ 1 bussel peterselie
✓ 1 braadkip


Kippenbouillon
Om te beginnen gaan we een verse kippenbouillon maken.
Deze zal de basis vormen die we gaan gebruiken, en wat de uiteindelijke kippensoep zal worden.

We zetten eerst en vooral een grote pot op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.
Intussen schillen we 1 ui, de knoflook, en wassen we 2 stengels selder, 1 preistengel en 3 wortelen. (moeten niet geschild worden).
De blaadjes van de rest van de selder plukken we, wassen we, en houden we apart.
Snij vervolgens de groenten in grove stukken.

Doe een eetlepel olijfolie in de pot, en zorg ervoor dat de bodem van de pot overal olijfolie heeft gezien; door bijvoorbeeld met een keukenpenseel de olie te verdelen.
Voeg de groenten hier aan toe, en stoof deze aan, maar let er wel op dat ze niet verkleuren.

Wanneer de groenten glazig worden, en voldoende zijn aangefruit, voeg je de braadkip hier in zijn geheel aan toe.
Ook de selderblaadjes, de blaadjes laurier en het takje tijm doe je hier bij, alsook de stengels van de peterselie. (enkel de stengels, de blaadjes gebruiken we straks als garnituur)

Je vult vervolgens aan met koud water tot alles onder staat en kruid af met een flinke snuif zout en zwarte peper uit de molen.
Dit geheel breng je vervolgens aan de kook.
Van zodra dit kookt, laat je de bouillon nog ongeveer 3 kwartier verder pruttelen op een zacht vuur.

Haal nu de kip uit de pot en laat deze apart afkoelen.
De rest giet je door een gewone zeef, zodat het vocht gescheiden wordt van de groenten. (hou er wel een pot onder om het vocht op te vangen 🙂 )
Dit vocht is nu jouw kippenbouillon, en dit is werkelijk vloeibaar goud.

Belangrijk is wel dat je deze goed laat afkoelen – liefst een dag op voorhand – zodat het vet dat in de kip zat bovenaan komt te liggen en stolt.
Wanneer de bouillon goed is afgekoeld, kan je dit er gemakkelijk afscheppen met een schuimspaan.
De kippenbouillon die je nu gemaakt hebt, kan dienen als basis voor al jouw groentensoepen of sauzen.


De soep zélf
Om nu zelf een verse kippensoep te maken schillen we vervolgens nog 1 ui, en snijden deze in kleine blokjes. (brunoise)
Ook de rest van de selder en de prei wassen we en snijden we in kleine blokjes, en snijden we samen met de rest van de wortel – die we deze keer wél schillen – in kleine blokjes.

Ook nu zetten we een grote pot op het vuur, en voegen 1 eetlepel olijfolie toe die we goed uitspreiden over de bodem van de pot.
We stoven vervolgens de groenten goed aan, tot ze glazig zien. (niet kleuren)
Vervolgens vullen we aan met verse kippenbouillon tot je een goede verhouding hebt groenten-vocht.
Breng dit intussen aan de kook.

Haal intussen de reeds afgekoelde kip erbij, en begin deze te plukken.
Het lekkerste is het als je geen grote stukken over houdt, maar echt gepluisde stukjes.
Die stukken zullen zo dadelijk gaan dienen als garnituur in de soep, maar je kan als je over hebt dit ook gebruiken op bijvoorbeeld een salade, of in een broodje.
Ook de lente-uit en de peterselie hak je nu fijn en hou je apart.

Als de soep het kookpunt heeft bereikt, voeg je een hoeveelheid gepluisde kip toe die naar jouw mening in juiste verhouding staat tot de rest van de soep.
Overdrijf hier niet mee: garnituur is lekker, maar we eten soep met kip en niet kip met soep.
Kruid vervolgens af met peper en zout – indien nodig.

Serveer de soep in een soepbord of kommetje, en werk af met de lente-ui en peterselie.

Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *