Hamburger met gebakken ui & ovenfrieten


Vandaag maken we nog eens een zelfgemaakte hamburger.

Hamburgers vragen gewoon om gebakken ui, en we serveren er vandaag eveneens ovenfrieten bij.
Als dat niet door jullie gesmaakt zal worden, dan weet ik het niet meer… 🙂

Voor dit gerecht hebben we volgende ingrediënten nodig:


✓ 150 g gehakte biefstuk (américain natuur)
✓ 2 frietaardappelen (loskokend)
✓ 2 uien
✓ 1 ei
✓ 1/4 zakje slamengeling (supermarkt)
✓ 1/2 tomaat
✓ 1/8 komkommer
✓ 1/2 wortel
✓ 1 kl Saladedressing Light (-50% V.G.)
✓ 1 kl lightmayo d&l (-90% V.G.)
✓ 3 kl arachideolie
✓ 1 el vleeskruiden


De hamburger
We nemen een grote mengkom, en we doen hierin de gehakte biefstuk.

Ik heb puur rundsgehakt aangekocht, maar je kan uiteraard ook zélf een biefstuk in een hakmolen fijn hakken.
Belangrijk is dat het puur gehakt van rundsvlees (spier) is; zonder pezen, vet of wat dan ook.

We nemen er 1/2 ui erbij, en hakken deze in fijne blokjes. (brunoise)
We voegen onze ui en de vleeskruiden aan het gehakt toe, alsook een volledig ei.

Vervolgens wassen we grondig onze handen, we verwijderen eventuele ringen, en we gaan de boel lekker kneden. (laat je maar eens goed gaan!)
tot slot rol je een mooie bal, die je dan weer kan modelleren naar een hamburger.

Leg de hamburger op een bord, dek af met plasticfolie, en laat – bij voorkeur 24 uur – rusten in de koelkast.


De frieten
Voor de frieten starten we met de aardappelen te schillen.

Snij schijven van +/- 1 cm dik, en snij hier vervolgens staafjes van eveneens +/- 1 cm.
Als alles goed is, hou je nu mooie frieten over.
Deze gaan we goed wassen onder koud, stromend water.
Droog hierna de frieten goed af.

We nemen er een ovenschaal bij, en we doen hier een stukje bakpapier in.
De frieten mogen even in een mengkom, samen met 1 kl arachideolie, en roer goed door.


De algemene bereiding
We starten met het vlees op voorhand uit de koelkast te halen, zodat dit op kamertemperatuur kan komen.
De oven kunnen we alvast voorverwarmen op 220° C.

Na een half uur zetten we een grillpan en 1 gewone pan op het vuur, zodat deze goed warm kunnen worden.
Intussen kunnen we ook alvast de ui in mooie ringen snijden, en deze houden we even opzij.

Doe vervolgens 1 kl arachideolie in de hete grillpan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pan. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
Leg de hamburger in de pan, en schroei deze mooi dicht.
Laat vervolgens het vlees garen op een lager vuur, en onder een deksel.

We nemen er een ovenschaal bij, en we doen hier een stukje bakpapier in.
Hierop komen vervolgens de frieten: spreid ze goed uit zodat ze elkaar zo weinig mogelijk overlappen of raken.
Dit mag nu de oven in voor ongeveer 30 minuten.

In de andere pan doen we eveneens 1 kl arachideolie, en we voegen hier de uienringen aan toe.
Kruid af met peper en zout, en bak tot de uien mooi bruin zien.
Roer echter geregeld door, zodat de ui zeker niet aanbrandt.

Schil de komkommer, en snij deze – samen met de tomaat – in fijne schijfjes.
Vervolgens schillen we de wortel, en we snijden hem in grove stukken.
Deze kan je nu in een hakmolen tot fijne stukjes hakken.
Heb je geen hakmolen, dan kan je de wortel uiteraard ook gewoon raspen… 🙂

Schik vervolgens de sla op het bord, en garneer met de overige groenten.
Werk het slaatje tot slot af met de dressing, en wat peper van de molen.

Hier schikken we nu de gegrilde hamburger bij, samen met een beetje gebakken ui.
Ook de ovenfrieten zullen intussen klaar zijn, haal ze uit, en serveer ze mee op het bord.

Werk ten slotte af met een beetje grof zeezout, en de lightmayo.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *