Great balls of fire


Ook vandaag gaan we nog eens aan de slag met ballekes.

En ik kan je verzekeren; er zit serieus wat pit in: great balls of fire.
Welke ingrediënten hebben we nodig?


✓ 1 handje tarwekorrels
✓ 150 g américain natuur (gemalen biefstuk)
✓ 2 uien
✓ 1 ei
✓ 10 kerstomaatjes
✓ 1 teentje knoflook
✓ 1 tak bleekselder
✓ 1 rode paprika
✓ 1 el sambal oelek (hoe je dit zelf maakt vind je hier)
✓ 1 blokje magere groentebouillon
✓ 1 el gehakte peterselie
✓ 1 blik tomatenblokjes
✓ 1 el spaghettikruiden
✓ 1 el kippenkruiden
✓ 3 kl olijfolie


We zetten al eerst en vooral 2 potten en een grillpan op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.
We starten met de tarwe, dit is zeer gemakkelijk om te maken.

Snij hiervoor 1/2 ui in fijne blokjes, en voeg 1 kl olijfolie toe in een van de potten die op het vuur staan.
Hier voegen we de gesneden ui aan toe, en we laten deze mooi glazig bakken.
Nu mag de tarwe erbij, en laat ook deze heel kort meestoven.

We warmen eveneens al 1 l water op met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in de warme pot met de ui giet, kan je hierbij onmiddellijk de tarwe toevoegen.
Vergeet hierbij niet een half bouillonblokje toe te voegen, en let op de gaartijd. (ongeveer 10 minuten of volgens instructies pak)

Intussen schillen we de andere ui, en snijden hem samen met de andere halve ui in stukken.
Hou 1/3 van de uien apart voor bij de ballekes.
De paprika, selder en de look wassen we grondig, maken we schoon, en snijden we eveneens in fijne stukken.

We voegen 1 kl olijfolie toe aan de tweede pot, die we goed uitspreiden over de bodem van de pot. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
We stoven vervolgens de groenten goed aan, tot ze glazig zien. (niet kleuren)
Voeg nu 1 blik tomatenblokjes toe, de kerstomaatjes, alsook de andere helft van het bouillonblokje.
Laat dit nu maar lekker verder pruttelen met een deksel op een laag vuur.

Nu is het moment aangebroken om de ballekes te rollen.
We nemen een kom, doen hierin het gehakt, de rest van de ui, de kippenkruiden, de sambal en de spaghettikruiden.
Ook 1 eidooier mag hier bij, zo zijn ze niet te droog.

Was vervolgens je handen grondig, en kneden maar!
Rol nu mooie ballekes van het gehakt: niet te groot, maar ook niet te klein.

Intussen mag de derde kl olijfolie in de grillpan, en mag je hier de ballekes aan toevoegen.
Bak ze tot ze een mooi korstje gekregen hebben.
Voeg de gegrilde ballekes toe aan de pruttelende saus, zodat ze verder kunnen garen onder deksel.
Roer geregeld voorzichtig door, en kruid deze saus vervolgens af met peper en zout – indien nodig

Intussen zal de tarwe gaar zijn, giet deze dus af en laat goed uitlekken.
Check na het koken ook de kruiding, en kruid eventueel bij met zout en peper.

Serveer de tarwe in een diep bord, garneer er de groentensaus naast, schik er de ballekes op, en werk af met wat gehakte peterselie.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *