Deze vruchten kunnen de strijd tegen obesitas keren


Blauwe druiven en appelsienen: apart zijn ze lekker en gezond, maar combineer ze en ze zouden wel eens het tij tegen obesitas kunnen keren. Dat heeft recent onderzoek uitgewezen.


Een team wetenschappers van Warwick University voerde een onderzoek uit naar twee bestanddelen in de vruchten. Enerzijds keken ze naar trans-resveratrol, wat zich in de schil van blauwe druiven bevindt, en anderzijds ging het om hesperetine, wat gevonden kan worden in sinaasappelen.

De onderzoekers combineerden deze twee bestanddelen in een pil en gaven deze acht weken lang aan mensen met overgewicht tussen de 18 en de 80 jaar. Er waren twee groepen: een die de echte pil kreeg, en een controlegroep die enkel placebo’s ontving. Alle proefpersonen moesten de pil innemen, maar mochten voor de rest niets veranderen aan hun dieet.

De effecten waren niet min: na acht weken vertoonde de groep met de echte pil lagere glucoseniveaus, een betere insulinewerking, betere aders en minder irritatie van de bloedvaten. Het resultaat was ongeveer hetzelfde als zes maanden na een maagverkleining. In de studie bleek de combo zelfs meer effectief dan bepaalde medicijnen die gebruikt worden om diabetes type 2 te behandelen.

Maar voor je een grote voorraad appelsienen en druiven inslaat: de wetenschappers benadrukken dat het belangrijk is om voorlopig de gangbare behandelingen te volgen. “Het is een enorm positief en indrukwekkend resultaat, maar er is meer onderzoek nodig om te kijken hoe we deze combo kunnen inpassen in het dagelijkse leven.”


Bron : hln.be


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *