Caloriearme waterzooi


Waterzooi is ook zo’n typische Vlaamse klassieker, meer bepaald uit het prachtige Gent.

Eigenlijk is dit een volwaardige maaltijdsoep, die wordt afgewerkt met room en eierdooiers, en die wordt geserveerd met brood.
Wij gaan het iets bescheidener houden, maar zorgen wél voor een ware vitaminen- en smaakbom.

Deze ingrediënten heb je nodig:


✓ 2 grote uien
✓ 3 kipfilets
✓ 4 wortelen
✓ 1 bouquet garni (hoe je dit zelf maakt, vindt je hier )
✓ 3 witte rapen
✓ 3 boterrapen
✓ 1 bussel bleekselder
✓ 1  bussel prei
✓ 6 aardappelen
✓ 1 el gehakte bieslook
✓ 1 el gehakte peterselie
✓ 1 busseltje lente-ui
✓ 1 el arachideolie
✓ 4 blokjes groentebouillon (mager)


Haal om te beginnen de kipfilets op voorhand uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen.
Snij de kip alvast in mooie, grote blokjes.

Na een half uurtje zetten we een grote pot op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.
Intussen schillen we de uien, en we snijden deze in grote stukken.

Doe 1 el arachideolie in de pot, en voeg hier de kip aan toe.
Doe dit niet in 1 keer, maar blokje voor blokje, om de kip écht te laten bakken.

Maak intussen alle andere groenten en de aardappelen schoon, en snij ze eveneens in grote stukken.
De reden dat we deze in grote stukken snijden, is omdat we ze straks nog zouden herkennen; fijngesneden groenten zouden zijn weg gekookt.
Snij ook alvast de lente-ui in kleine stukjes, maar hou deze opzij voor de afwerking.

Wanneer de kip gebakken is, mogen de uien erbij.
We stoven vervolgens de uien goed aan, tot ze mooi glazig zijn.

Als de uien en de kip mooi gebakken zijn, mogen ook de rest van de groenten, en de aardappelen erbij.
Laat alles nog even aanstoven, en warm alvast 2 liter water op in een waterkoker.
Voeg water toe totdat alles netjes onder staat, en op dit ogenblik mogen ook de bouillonblokjes, en de bouquet garni erbij.

Laat dit geheel nu 20 minuten koken onder deksel, en roer af en toe voorzichtig door om zeker te zijn dat de bouillonblokjes goed gesmolten zijn.
Check na 20 minuten de kruiding, en indien nodig kruid je af met peper en zout.
Op dit ogenblik mag de bouquet garni eruit, en zijn we klaar om te serveren.

Schep uit in een diep bord, en zorg voor een mooie verdeling van kip – groenten – aardappelen – vocht.
Werk af met de gehakte bieslook, de lente-ui, en de gehakte peterselie.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *