Bart’s Chili con carne


Chili con carne: het bekende gerecht uit Mexico en Texas.
Wij geven er vandaag onze eigen touch aan, zoals steeds op een gezonde en lekkere manier.

Deze ingrediënten heb je nodig:


✓ 1 rode ui
✓ 200 g biefstuk
✓ 2 rode paprika’s
✓ 1 teentje look
✓ 1 blik tomatenblokjes 
✓ 1 blik rode bonen
✓ 1 wortel
✓ 2 stengels bleekselder
✓ 1 zakje zilvervliesrijst
✓ 1 rode paprika
✓ 300 g tomatenpulp
✓ 1 el spaghettikruiden
✓ 1 el paprikapoeder mild
✓ 1 kl paprikapoeder gerookt
✓ 1 kl komijn
✓ enkele pluksels koriander
✓ 1 el olijfolie
✓ 1 blokje runderbouillon (mager)


Voor een optimaal resultaat, haal het vlees op voorhand uit de koelkast zodat dit op kamertemperatuur kan komen.
Snij dit alvast in mooie blokjes, en hou even opzij.

Na een half uurtje zetten we een grote pot op het vuur, en we geven deze alvast wat warmte.
Ook de oven mag je al voorverwarmen op 140°C.
Intussen schillen we de ui, de look, de wortel, en de paprika’s, en we snijden deze in blokjes. (brunoise)

Doe 1 el olijfolie in de pot, en voeg hier het vlees aan toe.
Doe dit niet in 1 keer, maar blokje voor blokje om het vlees écht te laten bakken.
Dit is namelijk een cruciaal moment; hoe beter je het vlees kleurt, hoe lekkerder je saus zal zijn.
Wanneer alle blokjes gebakken zijn, mogen deze even opzij en mag je de ui, de look, wortel en de paprika’s in dezelfde pot aanstoven.

Van zodra de ui mooi is aangefruit, mogen de blokjes vlees er weer bij, samen met de tomatenblokjes, de rode bonen, de tomatenpulp, het mild en gerookt paprikapoeder, de komijn, de spaghettikruiden, en het bouillonblokje.
Vul ook 1 blik met water, en voeg dit toe aan de stoofpot.
Roer dit nog eens goed door en zet er een deksel op.
Dit alles knallen we nu voor ruim een half uur in de oven, hier hoef je niet meer naar om te kijken.
Makkelijk, toch?

We zetten nu ook een pot op het vuur voor de rijst.
Het water hiervoor kook je sneller met een waterkoker.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de rijst toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd.

Na ruim een half uur haal je de chili terug uit de oven, roer je alles voorzichtig door, en check je de kruiding.
Indien nodig kruid je af met peper en zout.

Wanneer de rijst gaar is, kan je deze afgieten.
Schep 2 lepels rijst op een bord, en doe hier een ruime schep chili con carne bij.
Tip: smaakt nog beter met een lepeltje van onze homemade sambal oelek!

Werk het geheel af met de korianderpluksels.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *