Ballekes met warme krieken


Ballekes met warme krieken: menig Vlaming is ermee opgegroeid.
Wij maken ze vandaag ook, weliswaar in een gezonde(re) variant.

Voor de Nederlanders onder jullie: krieken zijn zure kersen, vandaar dat we de 2 woorden door elkaar gebruiken voor hetzelfde… 🙂
Voor dit gerecht hebben we volgende ingrediënten nodig:


✓ 200 g biefstuk
✓ 1 ui
✓ 2 eidooiers
✓ 1 el kippenkruiden
✓ 1 vanillestok
✓ 1 doosje kersen (250 g – diepvries)
✓ 4 el havermout
✓ 2 sneden vollerkorenbrood
✓ enkele druppels tafelzoetstof (sacharine) die voor warme en koude gerechten kan worden gebruikt


De gehaktballen
We nemen er onze hakmolen bij, snijden de biefstuk in stukken, en we doen deze in de hakmolen.

Laat dit nu gedurende 1 minuut op volle snelheid draaien tot je gehakt hebt.
Doe het gehakt in een grote mengkom, en zet opzij.
We nemen er de ui erbij, en hakken deze in grove stukken.

Ook de ui mag even in de hakmolen, zodat deze mooi fijngesnipperd wordt.
We voegen onze ui en de kippenkruiden aan het gehakt toe, alsook de 2 eidooiers.

Vervolgens wassen we grondig onze handen, we verwijderen eventuele ringen, en we gaan de boel lekker kneden. (laat je maar eens goed gaan!)
Tot slot rol je mooie balletjes, die je dan vervolgens op een bord legt.
Indien het gehakt te kleverig is; maak dan je handen een beetje nat: zo gaat het vlotter.

Zet de gerolde balletjes nu even opzij, en zet een pot op het vuur et 1 l water en een grote snuif zout, en breng dit aan de ook.
Als het water kookt, doe je de gehaktballen er 1 voor 1 bij, en laat dit doorkoken.
Van zodra de balletjes boven komen drijven zijn ze gaar, en kan je ze uithalen met een schuimspaan.

Hou dit nu even opzij.


De algemene bereiding
We zetten we een grillpan en 2 potjes op het vuur, zodat deze goed warm kunnen worden.

In 1 van de potjes mag een glas water en de havermout; breng dit alvast aan de kook.
Neem een snijplank, snij de vanillestok doormidden, en schraap de zaadjes uit. (hoe je dit doet vindt je hier)
Het tweede potje vul je met de kersen, een scheutje water, de uitgeschraapte vanillestok, en de tafelzoetstof.
Ook dit breng je aan de kook.

Doe vervolgens 1 kl arachideolie in de hete grillpan, en zorg ervoor dat de olie mooi verdeeld is over de pan. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
Leg de gehaktballen in de pan, en schroei deze mooi dicht.
Draai het vuur uit, en hou dit even opzij.

Roer geregeld de kersen door, van zodra dit kookt, mag ook dit even aan de kant.
Als het water met de havermout kookt, zal je zien dat deze mooi is ingedikt door de havermout.
Zet hier nu de staafmixer in, en mix goed door.
Voeg dit nu bij de krieken, roer goed door, en verwijder de vanillestok.

Tijd om te dresseren nu; dus we nemen er ene bord bij.
Hier schikken we nu de gehaktballen op, samen met een beetje van de warme krieken.

Serveer met een beetje vollerkorenbrood.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *