Ballekes met paprikasaus & spirelli


Ballekes; overal ter wereld worden ze gegeten.

Ze bestaan dan ook in alle soorten en maten, en in honderdduizenden recepten.
Ook onze 4-jarige dochter is er gek op, dus vandaag komen ze ook bij ons nog eens op tafel.

Welliswaar in een gezonde versie, zodat we er lekker van kunnen genieten zonder zorgen over ons gewicht.

Welke ingrediënten hebben we nodig?


✓ 100 g volkorenpasta
✓ 200 g américain natuur (gemalen biefstuk)
✓ 2 uien
✓ 1 ei
✓ 1 teentje knoflook
✓ 1 tak bleekselder
✓ 1 gele paprika
✓ 2 rode paprika’s
✓ 2 wortelen
✓ 1 blokje magere groentebouillon
✓ 3 blaadjes verse basilicum
✓ 1 el spaghettikruiden
✓ 1 el kippenkruiden
✓ 3 kl olijfolie


We zetten al eerst en vooral 2 grote potten en een kleinere pot op het vuur, en geven deze alvast wat warmte.

De grootste pot mag je vullen met water; hierin gaan we straks onze pasta koken.
Zet er dus maar een grote vlam onder.

Intussen schillen we 1 ui en snijden hem in stukken.
De paprika’s, selder, look, en 1 wortel wassen we grondig, maken we schoon, en snijden we eveneens in stukken. (de snijwijze maakt niet echt uit, we gaan de saus straks mixen)

We voegen 1 kl olijfolie toe aan de kleinste pot, die we goed uitspreiden over de bodem van de pot. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
We stoven vervolgens de groenten goed aan, tot ze glazig zien. (niet kleuren)
Voeg nu 1 glas water toe, alsook het bouillonblokje.
Laat dit nu maar lekker verder pruttelen met een deksel op een laag vuur.

Nu is het moment aangebroken om de ballekes te rollen.
We nemen een kom, doen hierin het gehakt, de kippenkruiden en de spaghettikruiden.
Ook het volledige ei mag hier bij, zo zijn ze niet te droog.

Was vervolgens je handen grondig, en kneden maar!
Rol nu mooie ballekes van het gehakt: niet te groot, maar ook niet te klein.

Intussen mag er de tweede kl olijfolie in de andere pot, en mag je hier de ballekes aan toevoegen.
Bak ze tot ze een mooi korstje gekregen hebben.

De tweede ui en de tweede wortel mag je nu in fijne blokjes (brunoise) snijden, en bij de ballekes voegen.
Laat de wortel en de ui mooi mee bakken, tot ze mooi glazig zien.
Vervolgens mag de pot even opzij.

Nu mag je de pasta samen met de derde kl olijfolie in de grootste pot doen.
Laat dit nu maar lekker koken…
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd. (ongeveer 8 minuutjes, of volgens instructies pak)

Nadat de saus ongeveer een 20-tal minuten heeft op gestaan, nemen we de staafmixer, en mixen we de saus goed door.
Nadat je gemixt hebt, mogen de ballekes met de wortel en de ui bij de paprikasaus.
Roer goed door, en kruid deze saus vervolgens af met peper en zout – indien nodig

Intussen zal de pasta gaar zijn, giet deze dus af en laat goed uitlekken.
Serveer de pasta in een diep bord, garneer er de saus met de ballekes over, en werk eventueel af met wat handgescheurde basilicumblaadjes.

Tip: smaakt nog beter met een lepeltje van onze homemade sambal oelek!


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *