Ballekes in tomatensaus met puree


Vandaag maken we een klassieker onder de klassiekers: Ballekes in tomatensaus met puree.
Weliswaar in een gezonde versie, zodat we er lekker van kunnen genieten zonder zorgen over ons gewicht.

Welke ingrediënten hebben we nodig?


✓ 300 g aardappelen (loskokend)
✓ 200 g américain natuur (gemalen biefstuk)
✓ 2 uien
✓ 2 eieren
✓ 1/4 zakje slamengeling (supermarkt)
✓ 1/2 wortel
✓ 1 el geraspte witte kool (zakje supermarkt)
✓ 1 kl lightmayo d&l (-90% V.G.)
✓ 1 teentje knoflook
✓ 1 tak bleekselder
✓ 1 blik tomatenblokjes
✓ 1 blikje tomatenpuree
✓ 2 rode paprika’s
✓ 1 scheutje magere melk
✓ 2 wortelen
✓ 1 blokje magere groentebouillon
✓ 1 el kippenkruiden
✓ 1 el gedroogde basilicum
✓ 1 kl olijfolie
✓ 1 snuifje nootmuskaat
✓ 1 el gehakte peterselie


Om te starten zetten we een pot op het vuur om de aardappelen te koken.
Het water hiervoor kook je sneller met een waterkoker.

Intussen schillen we ook al de aardappelen, en snijden we deze in gelijke stukken.
Als je dit heet water vervolgens in een warme pot giet, kan je onmiddellijk de aardappelen toevoegen.
Vergeet hierbij geen zout toe te voegen, en let op de gaartijd.

Zet hiernaast een andere pot op het vuur met heet water, om de ballekes te garen.
Deze mag op een groot vuur komen, zodat het water snel op temperatuur kan komen.

Intussen schillen we 1 ui en snijden hem in stukken.
De paprika, selder, look, en 1 wortel wassen we grondig, maken we schoon, en snijden we eveneens in stukken. (de snijwijze maakt niet echt uit, we gaan de saus straks mixen)
Hou 1/8 paprika opzij, deze hebben we straks nodig voor het slaatje dat we bij dit gerecht gaan serveren.

We zetten een derde pot op het vuur en voegen 1 kl olijfolie toe, die we goed uitspreiden over de bodem van de pot. (gebruik desnoods een keukenpenseel)
We stoven vervolgens de groenten goed aan, tot ze glazig zien. (niet kleuren)
Doe hier nu de tomatenpuree bij en laat even mee stoven om de wrange smaak eraf te krijgen.
Voeg nu de tomatenblokjes en 1 blik water toe, de gedroogde basilicum, alsook het bouillonblokje.
Laat dit nu maar lekker verder pruttelen met een deksel op een laag vuur.

Nu is het moment aangebroken om de ballekes te rollen.
Snij hiervoor eerst de helft van de tweede ui in zeer fijne stukjes.
We nemen een kom, doen hierin het gehakt, de ui, en de kippenkruiden.
Ook het volledige ei mag hier bij, zo zijn ze niet te droog.

Was vervolgens je handen grondig, en kneden maar!
Rol nu mooie ballekes van het gehakt: niet te groot, maar ook niet te klein.
Voeg de ballekes toe aan het kokende water, en wacht tot ze boven komen drijven.
Van zodra ze boven drijven haal je ze uit, en hou je ze even opzij.

Nadat de tomatensaus ongeveer een 10-tal minuten heeft op gestaan, nemen we de staafmixer, en mixen we de saus goed door.
Nadat je gemixt hebt, mogen de ballekes bij de tomatensaus.
Roer goed door, en kruid deze saus vervolgens af met peper en zout – indien nodig

Snij de overgebleven rode paprika in fijne blokjes.
Vervolgens schillen we de wortel, en we snijden hem in grove stukken.
Deze kan je nu in een hakmolen tot fijne stukjes hakken.
Heb je geen hakmolen, dan kan je de wortel uiteraard ook gewoon raspen… 🙂

Schik vervolgens de sla op het bord, en garneer met de overige groenten.
Werk het slaatje tot slot af met de lightmayo, en wat peper van de molen.

Wanneer de aardappelen gaar zijn, kan je deze afgieten.
Plet de aardappelen met een pureestamper, en voeg 1 eidooier en een scheutje magere melk toe.
Kruid af met peper, zout en het ander snuifje nootmuskaat.

Schik nu de puree, de ballekes en een beetje tomatensaus mee op het bord.
Werk ten slotte af met een beetje peper van de molen, en de gehakte peterselie.


Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *